Skip to main content

Energy Storage NL-deelnemer Alfen is onlangs door Uniper geselecteerd om een grootschalig batterij-energieopslagsysteem te leveren voor de hybride elektriciteitscentrale van Uniper op de Maasvlakte. Het 10 MW (10 MWh) energieopslagsysteem wordt ingezet om de steeds grotere vraag naar netdiensten te adresseren.

Alfen’s energieopslagsysteem is gebaseerd op haar innovatieve hoge-dichtheidsconcept, waarmee een compact ontwerp van 10 MW in slechts vier 40ft-containers kan worden gerealiseerd. Deze opzet van volledig afgesloten containers is bij uitstek geschikt voor het zeeklimaat op de Maasvlakte.
Het energieopslagsysteem vormt onderdeel van Unipers concept omtrent het faciliteren van de energietransitie middels het aanbieden van frequentie- en spanningsregelingsdiensten voor het hoogspanningsnet.

Michel Groeneveld van Uniper: “We hebben voor Alfen gekozen vanwege haar ruime ervaring op het gebied van energieopslagsystemen. Alfen heeft recent nog enkele grote energieopslagprojecten in Nederland opgeleverd, hetgeen heeft bijgedragen aan onze overtuiging dat Alfen de juiste partner is voor ons. Ook de algehele bekwaamheid van Alfen tijdens de aanbestedingsprocedure was belangrijk. Alfen biedt een end-to-end oplossing aan: van netstudies, ontwerpoptimalisatie tot integratie in onze bestaande installaties. Dankzij Alfen’s voorgemonteerde plug-and-play concept minimaliseren we werkzaamheden ter plaatse en zien wij een probleemloze integratie tegemoet.”

Stephanie Schockaert, salesmanager bij Alfen vult aan: “We zijn er trots op dat wij zijn geselecteerd om de hybride elektriciteitscentrale van Uniper te voorzien van een grootschalig energieopslagsysteem. De toevoeging van een batterij-energieopslagsysteem aan een hybride elektriciteitscentrale biedt nieuwe mogelijkheden voor netdiensten en draagt bij aan de integratie van duurzame energieopwekking in Nederland. Tijdens een recent project hebben we in Rotterdam gewerkt aan een 10 MW energieopslagsysteem. De ervaring die we daar hebben opgedaan zal optimaal van pas komen bij dit project voor Uniper.”

Het opslagsysteem zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 operationeel zijn.

Leave a Reply