Skip to main content

Het Nederlandse bedrijf Elestor, technologie ontwikkelaar van grootschalige  elektriciteitsopslag, heeft een investering van 30 miljoen afgerond van een consortium dat geleid is door de corporate venture capital arm van de Noorse energiereus Equinor.

Naast Equinor Ventures bestaat het consortium uit de venture capital arm van ‘s-werelds grootste onafhankelijke tank opslag bedrijf Vopak, de Nederlandse impact investor Invest-NL (als co-lead investor), Somerset Capital Partners, en de bestaande aandeelhouders EIT InnoEnergy en Enfuro Ventures.

“Met het afronden van deze investering heeft Elestor expliciet het vertrouwen en support van deze groep top-investeerders gekregen. In het investeringsproces, gecoördineerd door Deloitte Corporate Finance als Elestor’s exclusieve adviseur, heeft Elestor een serie diepgaande technische en operationele due diligence processen doorlopen, waarmee zowel de Elestor technologie als de operationele slagkracht zijn bevestigd,” zei Guido Dalessi, CEO, Elestor.

Elestor, dat in 2021 uitgeroepen werd tot 1 van de 10 meest innovatieve bedrijven in Nederland*, is nu klaar om een ultra-snelle groeistrategie te implementeren die de commercialisatie van de waterstofbromide flow batterij zal versnellen, tot en met een productie faciliteit op GW schaal.

“We zijn klaar om precies dat type oplossingen voor de opslag van hernieuwbare energie te bieden waar de wereld inmiddels om schreeuwt: langdurige energieopslag, ook wel Long Duration Energy Storage of LDES genoemd. De expansie van Elestor’s productiecapaciteit en supply chain management wordt geleid door Hylke van Bennekom (COO, Elestor), die in April 2021 onder een MBI tot het Elestor directieteam toetrad.” zegt Dalessi.

 

Breakthrough technology

Elestor, opgericht in 2014 door Wiebrand Kout (CTO), heeft een innovatieve flow batterij ontwikkeld, die gebruik maakt van waterstof en broom als actieve materialen, beide beschikbaar in virtueel onbeperkte hoeveelheden. Omdat de batterij waterstof genereert gedurende het oplaadproces, introduceert het concept daarnaast diverse nieuwe en unieke mogelijkheden voor integratie met waterstof infrastructuren en electrolysers. Op die manier integreert de Elestor technology de 2 werelden van energie opslag: door middel van batterijen en in de vorm van waterstof.

De technologie maakt het mogelijk om hernieuwbare energie, die geproduceerd wordt door bijvoorbeeld wind- of zonneparken, op te slaan, op een manier die zowel goedkoop en efficiënt als robuust en schaalbaar is.

“Technologieën die langdurig en op grote schaal energie kunnen opslaan, én tegen lage kosten, zullen in toenemende mate een belangrijke rol spelen in het vervullen van de noodzaak om energiemarkten te stabiliseren. We kijken ernaar uit om met Elestor samen te werken,” zegt Gareth Burns, Vice President of Equinor Ventures.

Het investeren in bedrijven en projecten die bijdragen aan de energietransitie voor een CO2-vrije en circulaire economie is de hoeksteen van Invest-NL’s strategie. Zowel waterstof als energie opslag methoden, zoals batterijen, zijn een integraal onderdeel om dat doel te bereiken.

“Als het National Promotional Institution (NPI) van Nederland, maakt Invest-NL met veel enthousiasme deel uit van dit mooie consortium van internationale investeerders. We investeren graag in baanbrekende technologieën zoals Elestor’s waterstof bromide flow batterij, omdat die een enorm potentieel hebben voor snelle opschaling en daarmee de Nederlandse transitie naar een CO2-neutrale en circulaire economie kunnen versnellen,” zei Leo Holwerda, Chief Investment Officer of Invest-NL.

 

Economische voordelen

De energietransitie zal niet louter en alleen klimaatverandering en luchtvervuiling  tegengaan: Elestor, en andere klimaat tech bedrijven, zullen nieuwe banen creëren, economische groei opleveren en financiële returns voor investeerders genereren.

“Elestor’s vermogen om goedkope, grootschalige oplossing voor energieopslag te leveren is essentieel voor de energietransitie die we ondersteunen in onze gehele investeringsportfolio, variërend van batterij technologie tot de ontwikkeling van duurzame en off-grid logistieke vastgoed,” zei Joes Daemen, Founder en Managing Partner, Somerset Capital Partners.

Investeerders zijn ook verheugd over de samenwerking met Vopak, een expert in opslag en de handling van energie en chemicaliën.

“Vopak heeft al enige tijd met Elestor nauw samengewerkt. Het is onze gezamenlijke ambitie om de opslagcapaciteit van flow batterijen te vergroten, en vervolgens tot industrële schaal te brengen. Long Duration Energy Storage is onderdeel van Vopak’s strategie voor de opslag en handling van nieuwe energiesoorten,” zei Leo Brand, Director Vopak Ventures.

Elestor blijft bijdragen aan net success van een eerdere investeerder, Koolen Industries, die geïntegreerde oplossingen biedt, varierend van elektriciteitsopwek tot complete oplossingen voor eindgebruikers.

“Het kostenefficiënt opslaan van schone energie is van essentieel belang voor de energietransitie. De technologie die Elestor heeft ontwikkeld is een elegante oplossing voor de uitdagingen rondom grootschalige elektriciteitsopslag. Als investeerder vind ik het altijd geweldig als een groepsbedrijf in staat is om de stap naar de volgende groeifase te maken. Felicitaties aan Guido en het Elestor team voor het afronden van deze investering ! Laten we snel verder werken aan ons gemeenschappelijke doel: Schone energie voor iedereen,” zei Kees Koolen, oprichter en CEO, Koolen Industries.