Skip to main content

Het Europese Agentschap voor energietoezichthouders (ACER) is in opdracht van de Europese Commissie gestart met het wijzigen van de netcodes voor aangeslotenen. Aanleiding is het afnemende aandeel van synchrone generatoren in het elektriciteitssysteem, waarvan de inherente massatraagheid (inertie) altijd heeft gezorgd voor een basisniveau aan stabiliteit.

Het gaat bij de wijzigingen om de netcodes ‘Requirements for Grid Connection of Generators’ (RfG) en ‘Demand Connection’ (DC), waarbij ook aan elektriciteitsopslag nieuwe vereisten worden gesteld. In de updates wordt energieopslag nu expliciet meegenomen in de RfG 2.0. De vereiste voor energieopslag zal zowel op invoeding als afnamen gelden. Dit heeft tot gevolg dat er een betere harmonisatie in Europa zal plaatsvinden. Nederland heeft voorheen wel al grotere energieopslag systemen meegenomen in de RfG 1.0.

Een aantal essentiële wijzigingen zijn in de NC RfG 2.0 gemaakt op de volgende onderwerpen: Electricity Storage Module (ESM), Grid Forming, Rate of Chang of Frequency (RoCoF), significant modernization, Energy communities en op aggregation issues.

Daarnaast worden energieopslag systemen onderverdeeld in types afhankelijk van de grootte. Verplichte eisen voor alle type B-, C- en D-PPM’s (Power Park Modules, zoals zonne-energie-, windparken en opslag) die zijn aangesloten op een spanningsniveau van 110 kV en hoger, evenals PPM’s (>10 MW) die direct zijn aangesloten op het middenspanningsstation met transformator naar 110 kV en hoger. Twee vereisten springen in het oog:

  • Grid forming (RfG): Productie-eenheden van >10 MW die aangesloten zijn op (ultra)hoogspanningsniveau, of direct op een MS/HS transformatorstation, dienen grid forming ondersteuning aan het net te kunnen bieden (bijv. spanningsondersteuning, traagheidsondersteuning). Op Europees niveau worden de technische vereisten nu uitgewerkt, waarvan een eerste versie reeds is gepubliceerd en een update begin 2025 wordt verwacht.
  • Rate of Change of Frequency (RfG & DC): Om zoveel mogelijk productie-eenheden en verbruiksinstallaties verbonden te houden met het net, is het belangrijk dat deze beter in staat zijn om frequentieveranderingen te weerstaan. De voorgestelde eisen voor o.a. elektriciteitsopslag zijn:
    • ±4,0 Hz/s over een periode van 0,25 s,
    • ±2,0 Hz/s over een periode van 0,5 s,
    • ±1,5 Hz/s over een periode van 1 s, en
    • ±1,25 Hz/s over een periode van 2 s;

Er is een implementatieperiode van 3 jaar na publicatie (verwachting begin 2025). De TSO’s erkennen de noodzaak van een implementatieperiode van drie jaar voor niet-uitputtende vereisten, waarbij een lidstaat verplicht is om nationale goedkeuring te verkrijgen voor de selectie, consultatie en implementatie van deze vereisten. Er is echter behoefte aan een snellere implementatieroute voor de uitputtende vereisten. Energy Storage NL blijft de code-ontwikkelingen volgen door betrokkenheid bij de ontwikkelingen van de implementatie routekaart die volgende jaar gemaakt wordt.