Skip to main content

Door deze samenwerking wordt er ingespeeld op de groeiende behoefte aan geïntegreerde waterstofoplossingen. Dit is een belangrijk instrument voor het koolstofvrij maken van gedecentraliseerde energie. Naarmate het waterstofnetwerk zich ontwikkelt, kunnen de zeer efficiënte systemen blijven draaien op traditionele brandstofbronnen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de activa en maakt daarmee de investeringen toekomstbestendig.

Dit is het nieuwste waterstofpartnerschap van Centrica, dat eind vorig jaar plannen aankondigde met HiiROC om ‘emerald’ waterstof te injecteren in de piekcentrale in Brigg. Centrica en Ryze Hydrogen gaan ook samen waterstofproductiefaciliteiten bouwen en exploiteren voor de industrie en transportsector. Tevens zijn er plannen met Equinor om in Easington in East Yorkshire een productiehub voor koolstofarme waterstofproductie te bouwen.

Centrica Business Solutions gaat 2G-WKK’s aanbieden in het Verenigd Koninkrijk & Ierland, Nederland en Italië. De samenwerking maakt het mogelijk om naast conventioneel aardgas ook biogas- en LPG-motoren aan te bieden. Met een investeringsrendement van minder dan 12 maanden voor sommige projecten, blijft waterstofklare WKK een quick-win op het gebied van energiebesparing, terwijl het tegelijkertijd de veerkracht van bedrijven vergroot en de bedrijfskosten verlaagt.

Greg McKenna, Managing Director van Centrica Business Solutions: “Onze klanten zijn volledig gericht op Net Zero. Het partnerschap met 2G voor waterstofklare WKK-motoren versterkt de reeks technologieën die we al aanbieden om hen te helpen op hun pad naar decarbonisatie.”

Arno van Mourik, directeur International Centrica Business Solutions: “Het opnemen van waterstof in de langetermijnplanning voor het energietraject is van strategisch belang om processen volledig koolstofvrij te maken. Bij Centrica Business Solutions werken we eraan om ervoor te zorgen dat onze WKK-oplossingen voldoen aan de technische en commerciële uitdagingen om koolstofneutraliteit te bereiken en de juiste balans te vinden tussen wat goed is voor het bedrijfsleven en wat goed is voor de planeet.”

Frank Grewe, Chief Technical Officer van 2G: “Met deze stap speelt Centrica in op de groeiende behoefte aan geïntegreerde waterstofoplossingen, die van essentieel belang zijn voor het koolstofvrij maken van de energievoorziening in het Verenigd Koninkrijk & Ierland, Nederland en Italië. Het feit dat Centrica gaat samenwerken met 2G om haar klanten zeer efficiënte, waterstofklare warmtekrachtkoppelingsoplossingen te bieden, laat wederom duidelijk zien dat 2G internationaal wordt beschouwd als toonaangevend op het gebied van deze technologie.”