Skip to main content

ESNL-deelnemer Elestor en het Franse Areva hebben een overeenkomst bereikt voor de overname van het FlowBox project. Het FlowBox project werd geleid door Areva in samenwerking met InnoEnergy, EnStorage en Schneider Electronics. Binnen dit project wordt een prototype waterstof-bromide flowbatterij (150 kW / 900 kWh) ontwikkeld en gebouwd. Hiermee is dit de grootste flowbatterij van dit type in de wereld. Door deze overname wordt de batterij afgebouwd door Elestor.

De overdracht is in lijn met het nieuwe strategische plan van Areva Energy Storage. Het bedrijf heeft besloten zich volledig te gaan focussen op de industrialisatie van modulaire PEM brandstofceltechnologie, waarin Areva al een sterke internationale positie heeft opgebouwd.

We zijn blij dat de flow batterij expertise behouden blijft in de Europese industrie”, zegt Michel Loiseau, President van Areva Energy Storage. “Voor ons is Elestor de ideale partij om de activiteiten die we in het FlowBox project hebben opgestart, voort te zetten.

Wiebrand Kout, CTO van Elestor, voegt daar aan toe: “De kennis binnen FlowBox is van wereldklasse en is erg relevant voor ons. Hoewel we het jammer vinden dat Areva Energy Storage en de partners stoppen met de ontwikkeling van flowbatterijen, zijn we blij dat we een groot deel van hardware en expertise kunnen overnemen. De technologie van Elestor krijgt wereldwijd veel aandacht en deze overeenkomst geeft ons de kans om onze ontwikkelingen verder te versnellen.”

Begin 2019 wordt het systeem naar Nederland vervoerd. In Nederland worden er Elestor membraan stacks en bi-directionele inverters gemonteerd, om het systeem volledig operationeel te maken.

Leave a Reply