Startups op het gebied van duurzame energie hebben de potentie de transitie naar duurzame energie te versnellen. Sweco denkt dat deze startups een belangrijke rol kunnen spelen bij de transitie van conventionele naar duurzame energie. Daarom schreven we een prijsvraag uit, de ‘Duurzame Energie Startup-Award 2016’. Het doel daarvan is om de ontwikkelingen op het gebied van duurzame energie te stimuleren. Vorige week pitchten de 3 genomineerde startups hun innovatie voor een expertjury. Elestor werd de winnaar met de waterstofbroom flowbatterij.
Sweco vindt dat de transitie van conventionele naar duurzame energie cruciaal is om problemen op gebied van klimaatverandering aan te pakken. Met de prijsvraag zochten we naar startups op het gebied van duurzame energie. Kleine bedrijven met hoogopgeleide en enthousiaste mensen die hun bedrijf zijn begonnen vanuit een briljant idee en ervan overtuigd zijn dat hun idee een bijdrage kan leveren aan een betere en meer duurzame maatschappij. Startups Physee, Elestor en IBIS Power werden genomineerd om met een pitch mee te dingen naar de Duurzame Energie Startup-Award 2016.
De prijsuitreiking
Physee, Elestor en IBIS Power werden uitgenodigd voor een speciaal evenement op 30 november 2016, waar zij hun ideeën voor een expertjury konden pitchen. De winnaar werd Elestor. Dit jonge, veelbelovende bedrijf uit Arnhem ging als ‘Meest veelbelovende startup 2016’ naar huis. Wiebrand Kout van Elestor kreeg een cheque ter waarde van 1.250 euro. “Ik ben heel blij met de prijs. We hebben met ons team heel hard gewerkt en zo’n prijs is dan een mooie opsteker.”
Hoog niveau
“Het niveau van de deelnemers was heel hoog”, zegt Riksta Zwart, directeur van Waterbedrijf Groningen en lid van de jury. “Je merkt dat er jaren van kennis en kunde bij deze bedrijven aanwezig is.” Volgens Maurice Bakkers, afdelingshoofd Energie bij Sweco en juryvoorzitter, speelt Elestor heel sterk in op de uitdagingen waar onze maatschappij voor staat. “De waterstofbroom flowbatterij van Elestor geeft een antwoord op de vraag hoe wij efficiënt en tegen lage kosten duurzame energie kunnen opslaan als we het niet consumeren.”