Skip to main content

Op 5 oktober 2016 van 14.00 tot 16.00 uur vindt de Energy Storage Day 2016 plaats tijdens de Energie Vakbeurs in de Brabanthallen in Den Bosch.

Energieopslag creëert waarde voor de toekomst!

In de transitie naar een volledig duurzame en schone energievoorziening speelt opslag van energie een steeds grotere rol. Bijvoorbeeld voor het opslaan van energie uit windmolens en zonnepanelen voor tijdstippen dat het niet waait en er geen zon schijnt, het opslaan van energie in elektrische voertuigen of het opslaan van zonne- of restwarmte in de bodem. Daarnaast is opslag ook een belangrijke bron van flexibiliteit voor het energienetwerk. Kortom, energieopslag zal onmisbaar zijn voor een betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem. Tijdens de Energy Storage Day zoomen we in op de kansen die energieopslag biedt, de ervaringen die inmiddels zijn opgedaan, de technologie die beschikbaar is en de belemmeringen die grootschalige uitrol tegenhouden.

Programma

14.00 uur   Energieopslag: eindelijk volwassen?!
De energieopslagsector maakt internationaal een spectaculaire groei door en staat ook in Nederland op doorbreken. De eerste systemen voor commerciële opslag zijn inmiddels een feit en nieuwe projecten staan in de steigers. Nu de technologie volwassen is, zien we een toenemende belangstelling van investeerders. Om nieuwe projecten ‘bankable’ te krijgen, is meer nodig dan technologie alleen. De spreker geeft een overzicht van de meest recente ontwikkelingen in de financiering en ontwikkeling van energieopslagprojecten. Cruciaal daarbij is het goed in kaart brengen van de diensten die opslag kan leveren en de markten waarop deze diensten verzilverd kunnen worden.
Spreker: Jillis Raadschelders, Head of Department Renewables & Storage van DNV GL en voorzitter van Energy Storage NL

14.20 uur   Storage Show – deel 1
In een wervelende Storage Show laten leden van Energy Storage NL diverse technologieën en toepassingen zien van energieopslag in bijvoorbeeld warmte, elektriciteit, water, gas en chemische verbindingen. Iedere tien minuten komt een andere technologie aan bod.

AES, bouwde haar eerste Europese – op batterijtechnologie gebaseerde – energieopslagsysteem in Nederland. De AdvancionTM Energy Storage biedt 10 MW aan energieopslag en zal 20 MW aan flexibel inzetbare capaciteit toevoegen aan het elektriciteitsnet. De Advancion array levert snel inzetbaar regelvermogen en zorgt voor een betere balans in vraag en aanbod. Het ondersteunt het Europese elektriciteitsnet via netbeheerder TenneT.

V-Storage een joint venture van VDL en Scholt Energy Control ontwikkelt innovaties voor energieopslag zoals hergebruik van oude batterijen uit bussen voor opslag van zonne- en windenergie. Door de batterijen ‘strategisch’ te laden, beschikt het bedrijf over stroom voor momenten met weinig aanbod. Op die manier wordt de volatiliteit van de energiemarkt optimaal benut.

14.40 uur   Energieproject Hoog Dalem, de waarde van opslag in de energietransitie
Stedin heeft samen met ABB, Heijmans en KPN in de Gorinchemse wijk Hoog Dalem een proeftuin ingericht om de business case van ‘home storage’ accusystemen te verkennen. Wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd zal de accu voor de bewoners waarde toevoegen aan de zelf opgewekte zonne-energie. Daarnaast wordt onderzocht hoe opslag in combinatie met het USEF-marktmodel pieken in de netbelasting kan afvlakken om congestie op het elektriciteitsnet te voorkomen.
Spreker: John Hodemaekers – Manager Innovatie bij Stedin

15.00 uur   Storage Show – deel 2
Hybrid Europe (onder voorbehoud)  lanceerde vorig jaar het eerste Home Energy System met brandveilige opslagtechnologie en is inmiddels een geduchte concurrent van de Tesla Powerwall.

ATEPS ontwikkelt en  levert energieopslagsystemen voor de handel op de onbalans- en spotmarkt (APX), peak shaving, het opladen van elektrische voertuigen en energieneutrale wijken en woningen.

15.20 uur   Nationaal Actieplan Energieopslag
Energy Storage NL, het platform van bedrijven en organisaties die actief zijn op het gebied van energieopslag, voerde diepgaand onderzoek uit naar de kansen en belemmeringen voor energieopslag in Nederland. De uitkomsten van dit onderzoek zijn vertaald naar het National Actieplan Energieopslag dat de waarde van opslag voor het energiesysteem maximaal wil benutten.
Spreker: Hans van der Spek – Manager Cluster Energie bij FME en founder van Energy Storage NL.

15.40 uur   Storage Show – deel 3
SOPRA, Alfen’s oplossing voor energieopslag, kan pieken en dalen in energieverbruik opgevangen, waarmee grote investeringen in het net worden vermeden. Daarnaast is SOPRA een uitstekende keuze voor wie wil handelen in energie of een autonoom elektriciteitsnet wil opzetten, in combinatie met bijvoorbeeld zonne- of windenergie.

Surprise Act. In de wereld van de energieopslag gaan de ontwikkelingen razendsnel. In deze laatste pitch komen de meest actuele ontwikkelingen aan bod.

16.00 uur   Einde programma

16.30 uur   Borrel op Energy Storage Paviljoen

Aanmelden
Deelname is gratis voor bezoekers van de Vakbeurs Energie. Aanmelden vooraf is noodzakelijk en kan via deze link (vergeet vooral niet aan te geven dat u naar de Energy Storage Day komt).

Organisatie
De Energy Storage Day wordt georganiseerd door Energy Storage NL, een initiatief van het FME Cluster Energy en gefaciliteerd door de Vakbeurs Energie.

Meer informatie over Energy Storage NL en haar leden vindt u op: https://www.energystoragenl.nl/

Meer informatie over het Cluster Energy van FME is te vinden op: https://www.fme.nl/nl/energy

Leave a Reply