Skip to main content

De Europese energieopslagmarkt groeit in 2021 door tot 3.000MWh. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van de opslaginzet in 2020. In Nederland gaat de markt voor netgekoppelde opslagsystemen naar verwachting verdubbelen. Dat voorspellen de European Association for Storage of Energy (EASE) en Delta-EE in de vijfde editie van de European Market Monitor on Energy Storage (EMMES).

Het rapport onthult daarnaast de effecten van de COVID-19 pandemie op de energieopslagmarkt. De lockdown heeft vooral invloed gehad op industriële en achter-de-metertoepassingen, terwijl  netgekoppelde (voor-de-meter) projecten veerkrachtiger bleken. De verwachtingen voor 2021 zijn bijzonder goed. Met name de lancering van nieuwe netondersteunende diensten in verschillende Europese landen speelt hierin een rol. Dit zorgt er niet alleen voor dat er meer vraag komt naar energieopslagdiensten, maar ook de inzetduur van opslag stijgt. Daarnaast hebben ook steeds meer lidstaten nationale doelstellingen die regionale projecten verder zullen ondersteunen.

Voorspelde groei van netgekoppelde systemen in verschillende landen. Bron: EASE & Delta EE

Achter de meter voelden de residentiële en industriële sectoren de impact van de pandemie veel harder. Veel projecten op locatie liepen vertraging op door lockdowns. Het rapport verwacht dat deze sectoren zich zullen herstellen naarmate de pandemie afneemt, maar ook dat ze zullen worden gestimuleerd door COVID-herstel. Het COVID-19-herstelplan van de EU van € 1,8 biljoen zal aanzienlijke overheidsinvesteringen bevatten in schone energietechnologieën, waaronder opslag. Het Europees Parlement heeft de Commissie verzocht een nieuwe alomvattende EU-strategie voor energieopslag te ontwikkelen die nieuwe marktprikkels kan creëren en het herstel kan helpen versnellen.

Patrick Clerens, secretaris-generaal van EASE:: “De uitstekende opslagvooruitzichten voor 2021 zijn een bewijs van het belang van een ondersteunend beleid en marktkader voor opslag: de implementatie van het clean energy-pakket opent nieuwe markten in heel Europa en verbetert de business case voor opslag. De sterke inzet van beleidsmakers voor de EU Green Deal en een ‘groen’ COVID-19-herstel is enorm veelbelovend voor de opslagsector.”

Jon Ferris, Head of Energy Storage and Flexibility bij Delta-EE voegde hieraan toe:  “Het rapport van vorig jaar toonde een stagnerende marktgroei, vooral in de netgekoppelde toepassingen, dus het feit dat juist dit segment zich midden in de pandemie herstelde, is opmerkelijk.  We verwachten dat de groei in de sector zal versnellen naarmate een betere toegang tot markten, met name voor opslag achter de meter, en het toenemende vermogen voor batterijen om waarde uit meerdere markten te stapelen, bijdragen aan overheidssteun van ‘green recovery’-pakketten.”

Het EMMES onderzoekt de Europese markt voor energieopslag, per land en per marktsegment (netgekoppeld, industrieel, residentiël). Het verslag heeft betrekking op Frankrijk, Italië, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en andere Europese regionale markten en gaat ook in op Europese beleidsupdates die relevant zijn voor de sector. Het volledige rapport is tegen betaling beschikbaar bij EASE.

Bron: EASE

Bekijk hieronder de lancering van het webinar terug. De slides van het webinar zijn hier (exclusief voor deelnemers) te downloaden.

 

Leave a Reply