Na jaren van transities en onzekerheid worden elektriciteitsmarkten momenteel geconfronteerd met een trend naar meer hernieuwbare energiebronnen en een uitfasering van kernenergie en kolen. Het op elkaar aansluiten van vraag en aanbod wordt hiermee onvermijdelijk steeds uitdagender: de stroomvoorziening zal in de toekomst te snel en te veel schommelen, en de stroom zal in de traditioneel dunne uiteinden van de bestaande netwerken worden gevoed.

Energieopslag is één van de maatregelen die in de groeiende behoefte aan operationele flexibiliteit voorziet, zowel aan aanbod- als vraagzijde. Ook kan met energieopslag de capaciteit van netwerken worden verhoogd.

Franc realiseerde zich een aantal jaar geleden dat variabiliteit en onzekerheid de thema’s van de toekomst zullen worden. Onder het motto “Energieopslag koopt tijd en spaart koper” richt hij zich nu met hart en ziel en internationale partners op de ontwikkeling van decentrale ondergrondse energieopslag op basis van perslucht. Zijn ruime ervaring in duurzame technologieontwikkeling, innovatieprocessen en economische modellering komt goed van pas bij het manoeuvreren in deze complexe materie.