Bredenoord doet eerste prestatietests mobiele batterijcontainer met ENGIE en DNV GL
Energieopslag in grote vermogens is nu ook beschikbaar voor tijdelijke projecten op wisselende locaties. ESNL-deelnemer Bredenoord lanceerde op het terrein van DNV GL vandaag de Big Battery Box: de eerste mobiele energieopslag voor grote vermogens. De installatie heeft een vermogen van 600 kWh en kan binnen een uur opladen en ontladen. Door de unieke, gepatenteerde opbouw en constructie is de Big Battery Box de eerste grotere batterij die veilig en snel verplaatst kan worden. De installatie is in te zetten voor bouwplaatsen, snellaadstations, evenementen en netovernames en betekent een flinke stap richting 100% duurzame mobiele stroom.
De Big Battery Box is een autonome, direct in te zetten 20ft-container gevuld met Li-ion accu’s, vermogenselektronica en klimaatcontrole. Deze kan energie opslaan uit zonne-installaties en windmolens, en opgeladen worden via het vaste net of vanuit aggregaten. De installatie levert stroom zonder geluid en zonder CO2-uitstoot. Big Battery Boxes zijn eenvoudig te koppelen waardoor snel op te schakelen is naar een vermogen van meerdere MW’s. Margien Storm van Leeuwen, manager New Business van Bredenoord: “De installatie is zeer geschikt voor peakshaving, het opvangen van een kortstondig hoge stroomvraag, bijvoorbeeld als op een bouwplaats tijdelijk een torenkraan in actie komt. De Big Battery Box kan ook dienen als back-up op plaatsen waar de aanleg van de netaansluiting vertraagd is, wat de laatste tijd steeds vaker voorkomt.”
Technologie in eigen huis ontwikkeld
Bredenoord werkt vanuit de Clear Concept-filosofie al bijna tien jaar aan duurzame mobiele stroomoplossingen. Margien Storm van Leeuwen: “Met de Big Battery Box is een belangrijke stap te zetten in de energietransitie, doordat flexibele energie-inzet nu ook in grote vermogens beschikbaar is. Dat betekent dat bijvoorbeeld bouwprojecten en evenementen met een grote stroomvraag nu ook hernieuwbare energiebronnen als zon en wind kunnen inzetten met absolute stroomzekerheid. Ook maken we bestaande aggregaten duurzamer doordat die alleen aanslaan als de batterij leeg is. Dat scheelt aanzienlijk in brandstof en dus CO2-uitstoot. Bij ons eerste bufferingproduct, de kleinere ESaver, heeft dat een besparing van een half miljoen liter diesel in vijf jaar opgeleverd. Met de Big Battery Box kunnen we nog veel grotere stappen zetten naar 100% duurzame mobiele stroom.”
Testen in een smart grid
De eerste Big Battery Box kwam op 15 juni in actie tijdens een veldtest van DNV GL voor ENGIE en Bredenoord. De Big Battery Box werd gekoppeld aan het Flex Power Grid Lab van DNV GL. Dit lab bootst de situatie in een smart grid na en kan zo de performance en betrouwbaarheid van de Big Battery Box in de praktijk vaststellen. De tests van DNV GL geven gebruikers optimale zekerheid over de prestaties van de mobiele batterij, ook onder niet ideale omstandigheden. Theo Bosma, Director, Power & Renewables DNV GL – Group Technology & Research: “Voor DNV GL is dit een mooie gelegenheid om de batterij tegen de GRIDSTOR recommended practice te testen. Daarnaast zal de Big Battery Box ook worden ingezet voor peakshaving voor de KEMA laboratoria. Dat zal de maximale vermogenspiek van de labs en daarmee mogelijk onze kosten omlaag brengen.”
Samenwerking in energievraag
In de huidige fase van energietransitie gaat het niet alleen om de omslag van fossiele naar hernieuwbare bronnen. Hierdoor is ook een ontwikkeling naar steeds meer decentraal opgewekte energie van particulieren, organisaties en coöperaties. Om de stroomvraag constant te houden, is het wenselijk dat zij samenwerken. Bijvoorbeeld in noodstroompools en Frequency Containment Reserve, het ondersteunen van netbeheerders bij het stabiel houden van het stroomnet. ENGIE heeft hiervoor het platform FLINT ontwikkeld, waar onder andere batterijeigenaren hun capaciteit ter beschikking kunnen stellen. Guido Frenken, Managing Director ENGIE Ventures & Integrated Solutions: “Voor een stabiele stroomvoorziening in Nederland is balanshandhaving essentieel. Die rol wordt nu nog vaak ingevuld door grote centrales. Om de vele verschillende en vaak kleine decentrale duurzame middelen deze rol te laten overnemen is een nieuwe vorm van samenwerking noodzakelijk. Met de ENGIE FLINT module maken we het mogelijk om door het hele land verspreide lokale middelen te laten samenwerken en te koppelen tot één virtuele stroomvoorziening die pieken en dalen in vraag en aanbod kan opvangen.”