Energy Storage NL (ESNL) heeft op 9 december een gesprek gevoerd met Nel Aland, gezant voor ondergrondse waterstofopslag. Tijdens deze bijeenkomst heeft ESNL haar het position paper over moleculenopslag in Nederland overhandigd. Dit position paper is opgesteld in nauwe samenwerking met de sector en vertegenwoordigt de gezamenlijke visie en input van diverse betrokken partijen.
De meerwaarde van moleculenopslag
In een duurzaam energiesysteem is moleculenopslag essentieel om fluctuaties in energieopwekking en -gebruik op te vangen. Het biedt langdurige opslagmogelijkheden die cruciaal zijn voor de balans in de waterstofmarkt, vooral tijdens periodes met lage energieproductie zoals ‘dunkelflaute’.
Belangrijkste voordelen van moleculenopslag zijn balanceren van de energiemarkten, langdurige opslagcapaciteit noodzakkelijk voor een volledige verduurzaamt elektriciteitssysteem, strategische noodvoorraad, economische kansen door strategische ligging van Nederland en strategische onafhankelijkheid door minder afhankelijk te zijn van fossiele bronnen afkomstig uit specifieke landen.
Uitdagingen voor moleculenopslag in Nederland
Nederland heeft grote potentie voor moleculenopslag, maar de sector wordt gehinderd door financieringsproblemen, bureaucratie, een gebrekkige infrastructuur en maatschappelijk draagvlak. Uniforme richtlijnen, investeringen in infrastructuur en heldere overheidscommunicatie zijn essentieel om deze uitdagingen aan te pakken en de markt te ontwikkelen.
Aanbevelingen voor versnelling van duurzame moleculenopslag
Versnelling van moleculenopslag vereist duidelijke beleidskeuzes, financiële ondersteuning, vereenvoudigde vergunningen en verbeterde infrastructuur. Deze stappen zullen Nederland helpen de energietransitie te realiseren en haar positie als waterstofhub te versterken. De aanbeveling van het position paper zijn hieronder opgesomd:
- Vaststelling minimale energieopslagbehoefte (2030-2050).
- Investeren in opslag-, transport- en conversie-infrastructuur.
- Vergunningsprocedures vereenvoudigen met uniforme landelijke richtlijnen.
- Maatwerk in veiligheidseisen en lange-termijnrichtlijnen in de PGS-reeks.
- Financiële ondersteuning voor ontwikkelaars met garanties en subsidies.
- Introduceren van lange-termijn afnamegaranties en fiscale prikkels.
- Onderzoek naar bijmenging en aanleg van gescheiden waterstofleidingen.
- Oprichting van een expertisecentrum voor opslagtechnologieën.
Pleidooi waterstofopslag in zoutcavernes
ESNL heeft in het gesprek met Nel Aland ook aandacht gevraagd voor ondergrondse moleculenopslag in zoutcavernes. Hiervoor is door elf belangrijke spelers in de waterstofwaardeketen, waaronder Nobian en ESNL, een steunbrief opgemaakt en overhandigd om de ontwikkeling van ondergrondse waterstofopslag in Nederland te versnellen. De ondertekenaars van de brief roepen de Nederlandse regering op om via het Nederlandse Klimaatfonds de mogelijkheden voor ondergrondse waterstofopslag verder te onderzoeken. Klik hier om de gehele steunbrief te lezen.