
Energy Storage NL houdt een interviewreeks met haar deelnemers. In het kader van ‘de maand van de financiering van opslag’, een campagnereeks om meer aandacht te vragen voor financiering van energieopslag, zijn dit keer aan het woord: Martijn Rijk, CCO van DuurzaamInvesteren, en Sander Bubberman, momenteel Investment Manager van Meewind. In dit gesprek vertellen Martijn en Sander over de rol van DuurzaamInvesteren binnen de opslagsector, de dynamische ontwikkelingen in de financiële en duurzame energiemarkt, en geven ze advies over hoe bedrijven hun plannen haalbaar en flexibel kunnen houden in een steeds complexer energielandschap.
Zouden jullie ons kort kunnen vertellen over de rol van DuurzaamInvesteren in de energieopslagsector?
DuurzaamInvesteren speelt een belangrijke rol in de energieopslagsector door financieringsmogelijkheden te bieden waar banken potentieel terughoudend zijn. Banken vragen vaak om een omvangrijk trackrecord en blijven voorzichtig in hun financieringskeuzes. Wij richten ons op bedrijven die al een vorm van omzet hebben en kansrijk zijn, maar mogelijk niet aan de strenge criteria van traditionele financiers voldoen. Dit doen we door particulieren en bedrijven aan te trekken die duurzaam willen investeren. Zo hebben we de afgelopen tien jaar zo’n 380 miljoen euro opgehaald.
We beperken ons niet tot Nederland; ook bedrijven binnen en buiten de EU kunnen bij ons terecht met hun financieringsaanvraag. In de energieopslagsector bieden we financiering aan voor groei en innovatie. Hoewel we niet altijd de totale benodigde financieringsbehoefte vullen, kunnen we zowel als senior maar ook als junior investeerder instappen. Onze rol is ook om bedrijven te helpen opschalen naar andere financieringsvormen, zoals banken of grotere fondsen, zodat zij verder kunnen groeien en wij ons weer kunnen richten op nieuwe, veelbelovende projecten.
Hoe komen jullie in contact met dit soort projecten? Hoe vinden jullie bedrijven of projecten die jullie zouden willen financieren?
We komen in contact met projecten via verschillende kanalen. Ons lidmaatschap van Energy Storage NL speelt hierin een rol. We vinden het belangrijk om dicht bij de doelgroep te staan. Daarnaast werken we actief aan onze zichtbaarheid door deel te nemen aan evenementen om ons platform te promoten. Ons team van business development en analysten houdt de markt scherp in de gaten en onderhoudt actief contact met potentiële partners.
Daarnaast helpt onze reputatie enorm. Wanneer een project op ons platform binnen 24 uur 1,5 miljoen euro ophaalt, zorgt dat voor mond-tot-mondreclame. Nieuwe bedrijven benaderen ons met voorstellen, ondanks dat we er helaas veel moeten afwijzen vanwege een mismatch of onzekerheden in het project gaan we graag iedere keer het gesprek aan met de ondernemer. Bij afwijzing proberen we deze bedrijven vaak in contact te brengen met partijen in ons netwerk die beter bij hen passen.
Onze selectiecriteria zijn redelijk strikt. Projecten moeten goed in kaart gebracht zijn, met duidelijke EPC-contracten, getekende afnamecontracten, en alle benodigde vergunningen moeten ook op orde zijn. Het verdienmodel moet solide zijn, en we analyseren marktsimulaties om te beoordelen hoe een energieopslagsysteem in het verleden zou hebben gepresteerd.
We geven de voorkeur aan bedrijven met goede kennis over EMS-systemen of deze zelf beheren, omdat zij beter in staat zijn om marktomstandigheden en algoritmes te begrijpen en daarop in te spelen. Bedrijven die alleen batterijsystemen exploiteren, zijn doorgaans minder aantrekkelijk voor ons. Ons doel is om met klanten samen te werken die inzicht hebben in hun eigen product en die op basis van goed onderbouwde modellen hun groei kunnen realiseren.
Hoe verhouden jullie je tot andere private financieringspartijen?
Wij onderscheiden ons door onze focus op projecten die passen binnen clean energy, met een toegankelijke instapdrempel vanaf 500.000 euro. Andere private financiers werken vaak met grotere bedragen via fondsconstructies, wat een ander marktsegment is.
Het financieringslandschap bestaat uit verschillende stappen: regionale ontwikkelingsmaatschappijen nemen vaak meer risico en werken met jonge bedrijven. Vervolgens komt crowdfunding in beeld, waarbij bedrijven met een klein trackrecord al kunnen laten zien dat ze potentie hebben. Daarna groeien bedrijven vaak door naar grotere fondsen en banken. Wij zien het als onze rol om die cruciale tussenstap te faciliteren.
Wat voor soorten energieopslagprojecten ondersteunt DuurzaamInvesteren?
Momenteel financieren we voornamelijk batterijopslagprojecten. Dit zijn systemen die gekoppeld zijn aan zonne- en windparken of mobiele batterijen voor bijvoorbeeld bouwplaatsen. Waterstof- en warmteopslag hebben doorgaans hogere kosten en complexe businesscases die nu nog moeilijk rond te rekenen zijn zonder subsidies.
We hebben echter wel alternatieve technologieën gefinancierd, zoals vliegwiel technology. In de toekomst zouden we ook willen kijken naar grotere hubs en samenwerkingen tussen partijen in de energieopslag en het distributielandschap. Als je overkoepelend kijkt naar financiering en het mogelijk maken van verschillende projecten met veel verschillende stakeholders kan dat lastig zijn. Wij zien als DuurzaamInvesteren kansen om ook in dat soort projecten op te trekken met verschillende partijen.
Wat is de gemiddelde capaciteit van energieopslagprojecten gefinancierd via jullie platform?
De gemiddelde capaciteit varieert. Tijdelijke energieopslagoplossingen zijn vaak rond de 300 kilowatt, terwijl systemen gekoppeld aan zonne- of windparken meestal tussen 1 en 5 megawatt liggen. Een recent project, Gridstabilizer, had een capaciteit van 5 megawatt en kan worden uitgebreid tot 15 megawatt. Het is lastig een exacte gemiddelde waarde te berekenen, maar de meeste systemen vallen binnen deze capaciteit.
Wat is een project met een opslagbedrijf waar jullie echt trots op zijn?
We zijn trots op meerdere projecten. GIGA Storage is een goed voorbeeld: we hebben hen begeleid van hun eerste financieringsronde tot een succesvolle, gedeeltelijk vervroegde aflossing, waarna grotere partijen zoals InfraVia zijn ingestapt. Ook eQip Energie is een trots project, vanwege hun innovatieve technologie met snellere laadcycli en toepassingen in piekgebieden zoals havens.
De trots zit hem niet alleen in de projecten zelf, maar ook in de verbinding die we met onze investeerders en klanten hebben. Uiteindelijk zijn het de investeerders die besluiten in welke projecten zij geloven.
Hoe zien jullie de huidige financiële trends rondom opslag?
De financiële markt voor energieopslag ontwikkelt zich met een mix van geleidelijke en meer dynamische veranderingen. Zo zijn er positieve trends, zoals een fonds van 400 miljoen euro voor opslag bij zonneparken en een overheidsfonds voor bidirectioneel laden bij elektrische auto’s, wat bijdraagt aan efficiënter gebruik van het energienetwerk. Waterstofopslag krijgt weer aandacht, en subsidies voor buurtbatterijen maken het energielandschap op microschaal beter beheersbaar, wat uiteindelijk bijdraagt aan een meer gebalanceerd systeem.
Wat betreft de Europese onbalansregels, zien we dat die nog in de kinderschoenen staan. Hoewel de eerste resultaten positief waren, bijvoorbeeld met minder onbalans en genormaliseerde prijzen, zijn er ook stressreacties geweest. Dit heeft op korte termijn geleid tot grotere onbalans en hogere prijzen. Toch denken we dat deze regels op de lange termijn kunnen bijdragen aan stabielere en beter voorspelbare prijzen, wat gunstig kan zijn voor de financierbaarheid van projecten.
Wij denken dat deze trends samen leiden tot een meer volwassen markt, waarin subsidies en overheidssteun een springplank zijn naar meer zelfstandige en robuuste systemen. Het is een proces dat tijd kost, maar de huidige bewegingen geven vertrouwen in een toekomst met een efficiënter en duurzamer energielandschap.
Hoe gaan jullie projecten om met de onzekerheden en uitdagingen rondom toekomstige regelgeving in energieopslag? En hoe beïnvloedt dit jullie strategie en operationele keuzes?
Toekomstige regelgeving rondom energieopslag vormt een uitdaging door de onvoorspelbaarheid, met name in Nederland waar politieke onzekerheid en het dubbele belastingstelsel complexiteit toevoegen. Dit maakt het moeilijker om betrouwbare businesscases te ontwikkelen, terwijl landen zoals België aantrekkelijker zijn door een stabielere regelgeving en het ontbreken van dubbele belastingen. Dit verschil maakt projecten daar vaak beter berekenbaar en daarmee interessanter voor investeerders.
Om de impact van deze onzekerheden te minimaliseren, hanteren wij een conservatieve aanpak. Zo hebben we onze financiële buffers vergroot naar 25-35% en leggen we in sommige gevallen meer risico bij ondernemers. Contracten zoals de ATR85 van TenneT zijn essentieel, omdat ze stabiliteit en zekerheid bieden in de businesscase. Door deze contracten te verpanden, minimaliseer je zo risico’s voor particuliere investeerders en vergroot je de financierbaarheid van projecten. Hoe meer zekerheid er is, hoe comfortabeler investeerders kunnen instappen. DuurzaamInvesteren faciliteert middels het platform de mogelijkheid om financiering op te halen.
Daarnaast houden de uitgevende instellingen de investeerders goed geïnformeerd via regelmatige updates over prestaties en marktveranderingen. Dit versterkt hun vertrouwen en helpt ons beter te anticiperen op toekomstige ontwikkelingen. Tegelijkertijd pleiten we voor meer voorspelbaarheid en stabiliteit in de regelgeving, wat essentieel is voor investeringen, de energietransitie, en de groei van sectoren zoals zonnepanelen en thuisbatterijen.
Zijn er projecten waarbij jullie achteraf gezien zaken anders hadden willen aanpakken? Welke lessen kunnen hieruit worden gehaald?
We leren van elk project, omdat ieder project uniek is. Ons vaste proces, van ondernemersgesprekken tot investeringscomités en een informatiememorandum, biedt structuur. Toch zien we dat elk project specifieke uitdagingen heeft door variërende producten, looptijden, financieringsvormen, en bedrijfsinrichtingen. Hierdoor blijven we als organisatie voortdurend leren en verbeteren.
Een belangrijke les is het belang van vroegtijdig contact. Ondernemers die vroeg in gesprek gaan, zoals Refurb deed, profiteren hiervan. Zij bespraken al financieringsopties voordat ze klanten hadden, wat hun verdere planning en afspraken vergemakkelijkte. Later aankloppen kan problemen veroorzaken, zoals onverwachte kosten of renteverhogingen die een product minder rendabel maken.
Ons advies aan ondernemers is daarom om vroeg aan tafel te komen en een kost-plus-model te hanteren. Zo hebben ze een beter overzicht van de financiële haalbaarheid en blijven winstmarges intact, zelfs bij onvoorziene markt- of renteontwikkelingen. Hierdoor kunnen projecten niet alleen succesvoller worden uitgevoerd, maar ook effectiever worden gepresenteerd aan klanten en investeerders.
Wat motiveerde jullie om lid te worden van Energy Storage NL?
De aansluiting bij Energy Storage NL biedt een platform om kennis te delen en bekendheid te vergroten. Het lidmaatschap wordt gezien als een marketingkanaal en een manier om alternatieve financiering te promoten als middel om bedrijven te laten groeien. Ook persoonlijke contacten en eerdere samenwerkingen speelden een rol bij deze keuze.