Skip to main content

Energy Storage NL houdt een interviewreeks met haar deelnemers. Dit keer aan het woord: Peter Paul van Voorst tot Voorst, oprichter en CEO van Skoon Energy. In dit gesprek vertelt Peter Paul over de rol van Skoon Energy binnen de opslagsector, hun innovatieve aanpak met mobiele energie infrastructuur en hun online platform dat verhuurders en gebruikers rondom energie oplossingen samenbrengt.

Kun je ons vertellen hoe Skoon is ontstaan en wat jullie missie is?

Het idee voor Skoon ontstond ongeveer zeven jaar geleden toen ik samen met mijn medestudent Daan in Delft studeerde. We zagen dat de maritieme industrie, en scheepvaart in het bijzonder, achterbleef in de elektrificatie en dachten dat daar verandering in moest komen. Zo kwamen we op het idee van wisselbatterijcontainers, waarmee schepen elektrisch zouden kunnen varen. Sindsdien zijn we, zoals dat hoort bij een echte start-up, continu op zoek gegaan naar de beste manier om hieraan bij te dragen. In het begin ontwikkelden en bouwden we hardware, maar al vrij snel hebben we ons gericht op het ontwikkelen van een softwareplatform dat het ecosysteem van schone mobiele energie faciliteert en versnelt. Onze missie is om schone mobiele energie wereldwijd beschikbaar te maken en ervoor te zorgen dat het de meest logische keuze wordt voor iedereen die tijdelijke energie nodig heeft.

Mijn rol binnen Skoon is tweeledig. Aan de ene kant ben ik verantwoordelijk voor het aantrekken en helpen van klanten, wat ik doe samen met ons commerciële team. We denken voortdurend na over hoe we onze klanten kunnen uitleggen dat schone energie niet alleen beter is voor het milieu, maar in veel gevallen ook goedkoper is dan het gebruik van fossiele brandstoffen. Aan de andere kant ben ik de product owner van ons softwareplatform. Dit betekent dat ik dagelijks samen met ons softwareteam werk om ons platform nog gebruiksvriendelijker te maken, de samenwerking met klanten te verbeteren en ervoor te zorgen dat de data die we verzamelen optimaal wordt benut. Ons doel is om schone mobiele energie de no-brainer keuze te maken voor tijdelijke energiebehoeften.

Skoon wordt vaak beschreven als een marktplaats voor batterijen. Kun je uitleggen hoe dat precies werkt?

Onze marktplaats fungeert als een centrale hub waar bedrijven die mobiele energie-oplossingen aanbieden, zoals batterijen en waterstofgeneratoren, hun producten kunnen aanbieden aan potentiële klanten. Aan de ene kant hebben we dus de aanbieders van mobiele energie infrastructuur, die zich bij ons aansluiten om gebruik te maken van onze softwaretools die hen helpen om hun operaties efficiënter te beheren en om toegang te krijgen tot een breed netwerk van klanten.

Aan de andere kant hebben we de gebruikers, vaak bedrijven in sectoren zoals de bouw, evenementen, of netbeheer, die mobiele energie nodig hebben. Via ons platform kunnen zij snel en eenvoudig de beste energie-oplossing vinden voor hun specifieke situatie. Het grote voordeel van ons platform is dat het flexibel is. Als een klant op een bepaald moment meer energie nodig heeft dan verwacht, kan hij eenvoudig overstappen naar een grotere batterij of een extra systeem inhuren. Alles wordt geregeld via ons platform, van de selectie van de energie-oplossing tot de betalingen en de monitoring van het energieverbruik.

Een ander groot voordeel is dat het platform de klant volledig ontzorgt. We bieden niet alleen toegang tot de systemen, maar ook inzicht in het energieverbruik. De klant kan alles volgen via één centraal dashboard, waardoor hij altijd precies weet hoeveel energie hij verbruikt, waar hij eventueel kosten kan besparen, en hoe hij zijn impact op het milieu kan minimaliseren.

Richten jullie je op specifieke sectoren of bedienen jullie een breed scala aan klanten?

Onze focus ligt voornamelijk op sectoren waar de behoefte aan mobiele energieoplossingen groot is en waar onze slimme software tools tot hun recht komen. Dat zijn met name de bouwsector, de entertainmentindustrie – denk aan film- en televisieproducties – en netbeheerders. Deze sectoren hebben grote behoefte aan tijdelijke energie-oplossingen en zijn nog vaak afhankelijk van generatoren op fossiele brandstoffen om hun projecten te kunnen draaien. Wat wij doen, is hen een duurzamer alternatief bieden.

In de bouwsector wordt meestal gewerkt op locaties waar nog geen aansluiting is op het elektriciteitsnet, of waar het netwerk niet voldoende capaciteit heeft om aan de vraag te voldoen. Vaak wordt teruggevallen op dieselgeneratoren, maar nu zien we een duidelijke verschuiving naar duurzame alternatieven. Dankzij de oplossingen op onze marktplaats kunnen bouwbedrijven hun projecten draaien op schone energie, zonder afhankelijk te zijn van vervuilende fossiele brandstoffen.

Daarnaast werken we samen met netbeheerders aan projecten rond netcongestie. Momenteel voeren we bijvoorbeeld een aantal projecten met verschillenden netbeheerders zoals Liander of Enexis uit. Zo hebben we een tijdelijke energieopstelling geplaatst bij de Efteling en een set mobiele batterijcontainers aangesloten op een onderstation in Den Bosch. Deze projecten tonen de kracht van ons platform als marktplaats, omdat we zo precies de juiste hoeveelheid energiecapaciteit kunnen leveren, afhankelijk van de behoeften op dat moment. Daarnaast hebben we een “grid service module” ontwikkeld, waarmee netbeheerders via ons platform alle systemen kunnen aansturen.

Ook hebben we een project lopen in Scheveningen samen met Stedin en de gemeente Den Haag, waar we een congestieprobleem hebben opgelost met behulp van een mobiele batterij. Dit is een goed voorbeeld van hoe onze technologie in de praktijk wordt toegepast om maatschappelijke problemen aan te pakken.

Wat zijn jullie ambities op het gebied van energieopslag?

Energieopslag is cruciaal voor de energietransitie, en we zijn ervan overtuigd dat flexibiliteit hierin de sleutel is. Er zijn echter een paar uitdagingen, zoals de onzekerheid over welke infrastructuur je door het jaar heen nodig hebt. Onze ambitie is om die onzekerheid te verminderen door onze gebruikers zoveel mogelijk flexibiliteit te bieden, zodat ze alleen investeren in wat ze echt nodig hebben. Daarnaast streven we ernaar om grondstoffen zo efficiënt mogelijk te gebruiken door batterijcellen zoveel mogelijk verschillende keren te laten inzetten. Op die manier wordt elke kilo lithium optimaal benut. We willen ook dat gebruikers altijd de meest geschikte technologie kunnen kiezen, afhankelijk van hun specifieke situatie, of dat nu een oud systeem is vanwege de kosten of een nieuw systeem vanwege de energiedichtheid.

Wat voor rol spelen mobiele batterijen bij maatschappelijke uitdagingen zoals netcongestie en woningbouw?

Mobiele batterijen kunnen een belangrijke rol spelen in het oplossen van maatschappelijke uitdagingen, vooral als het gaat om efficiënt gebruik van middelen. Door batterijen te delen, kunnen we als samenleving duurzamer zijn. Daarnaast zijn mobiele batterijen een uitstekend alternatief voor traditionele generatoren, die vaak op diesel of gas draaien. In nieuwe woonwijken, bijvoorbeeld, zien we nog te vaak dat er vervuilende generatoren worden gebruikt, terwijl het goedkoper, stiller en gezonder kan met schone mobiele energie. We bieden klanten ook tools om te berekenen hoeveel kosten en uitstoot ze kunnen besparen door over te stappen op een batterijoplossing. Onze decision tool laat zien hoe ze hun projecten zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten, wat zowel financieel als milieutechnisch voordelig is.

Hoe beïnvloeden veranderingen in regelgeving jullie strategie en operationele beslissingen?

Regelgeving speelt een belangrijke rol in onze sector. Een goed voorbeeld zijn de stikstofregels die onlangs zijn ingevoerd in Nederland. Deze regels hebben een grote impact op de bouwsector, omdat bouwprojecten nu emissievrije energie-oplossingen moeten gebruiken in bepaalde gebieden. Dat heeft ons geholpen, omdat bedrijven nu gedwongen zijn om alternatieven te zoeken voor dieselgeneratoren, en de schone energie systemen op onze marktplaats bieden precies de oplossing die ze nodig hebben.

Aan de andere kant lopen we ook tegen uitdagingen aan op het gebied van vergunningen en veiligheidseisen, vooral omdat het nieuwe technologieën betreft en onwetendheid vertraging oplevert. We proberen samen te werken met regelgevende instanties om te laten zien dat de oplossingen veilig zijn en dat ze bijdragen aan het verbeteren van lokale energievoorzieningen.

Zijn er samenwerkingen tussen Skoon en andere deelnemers van Energy Storage NL?

Bijna alle verhuurders van mobiele batterijen die actief zijn binnen Energy Storage NL zijn bij ons aangesloten op het platform. Om een paar namen te noemen: Greener, Bredenoord, Accu’t en meer. Het zijn allemaal partijen waar we nauw mee samenwerken. Het is fijn dat al deze bedrijven onderdeel zijn van het ecosysteem dat we met ons platform ondersteunen. Zo kunnen we samen duurzame energieoplossingen bieden aan een brede klantengroep.

Veel samenwerkingen ontstaan natuurlijk doordat we in dezelfde sector actief zijn en vergelijkbare doelen nastreven, maar het lidmaatschap van Energy Storage NL heeft dit echt versterkt. Energy Storage NL biedt een centrale plek waar we als sector samen kunnen komen, ideeën kunnen uitwisselen en gezamenlijke doelen kunnen formuleren. Vooral als het gaat om onze positie ten opzichte van de overheid – bijvoorbeeld richting Den Haag – helpt het enorm om als collectief op te trekken en onze stem als industrie te laten horen. We werken samen aan belangrijke kwesties die iedereen in de sector aangaan, en dat versterkt ons.

Wat motiveerde Skoon om zich aan te sluiten bij Energy Storage NL?

De motivatie kwam vooral voort uit de wens om samen te werken en kennis uit te wisselen, vooral richting Den Haag. We hebben als sector ontzettend veel ideeën en goede voorbeelden van hoe het anders kan, hoe het duurzamer kan. Als bedrijf kunnen we natuurlijk onze eigen inzichten delen, maar het heeft veel meer impact als we dat als collectief doen. Samen kunnen we de beste werkwijzen uitwisselen en gezamenlijk richting beleidsmakers optreden. Dat geeft veel meer slagkracht. Wat wij bij Skoon doen – verbindingen leggen tussen partijen – sluit naadloos aan bij de filosofie van Energy Storage NL. Jullie brengen de sector op een nog dieper niveau samen, en het was voor ons dus een logische stap om ons aan te sluiten.

Daarnaast profiteren we enorm van het netwerk en de expertise binnen Energy Storage NL. Als commerciële partij merken we soms dat mensen met een kritische blik naar ons verhaal luisteren, omdat ze verwachten dat we iets willen verkopen. Via Energy Storage NL kunnen we onze kennis en oplossingen presenteren zonder dat commerciële aspect op de voorgrond. Dat maakt ons verhaal geloofwaardiger en zuiverder. Hierdoor kunnen we ons echt richten op de kern van ons verhaal: we hebben flexibiliteit nodig in het energiesysteem, we hebben samenwerking nodig tussen alle betrokken partijen, en we hebben de juiste systemen nodig om die flexibiliteit te ondersteunen.

Jullie zullen aanwezig zijn op de Vakbeurs Energie 2024. Wat kunnen bezoekers van jullie verwachten?

Dit jaar zullen we ons volledig richten op onze softwareoplossingen. Bezoekers kunnen bij onze stand onze Decision tool uitproberen en zelf zien hoe ze hun energieprojecten zo efficiënt mogelijk kunnen inrichten. Daarnaast zullen we een aantal interessante case studies tonen van projecten die we hebben uitgevoerd, zodat mensen met eigen ogen kunnen zien wat we allemaal doen.

Ons platform draait om “software with a human touch”. We bieden niet alleen geavanceerde technologie, maar ook de kennis en ervaring van ons team, dat bedrijven helpt om de juiste keuzes te maken en de energietransitie te versnellen. We kijken ernaar uit om met iedereen in gesprek te gaan en te laten zien wat we te bieden hebben!

 

Van 15 – 17 oktober vindt de Vakbeurs Energie plaats in de Brabanthallen in Den Bosch. Energy Storage NL staat hier samen met 11 deelnemers vertegenwoordigd op het Energy Storage NL Paviljoen in Hal 6. Bezoek Energy Storage NL op standplaats 6.C027 en Skoon Energy op standplaats 6.C030.