Skip to main content

Energy Storage NL deelnemer Kiwatt levert accu voor de melkrobot zodat ook in het donker met eigen opgewekte stroom de robot het werk kan doen.
De melkrobot van veehouder Tijmen van Zessen uit Lexmond is de daarmee de eerste in Nederland die ook in het donker draait op stroom die is opgewekt door eigen zonnepanelen.

Van Zessen heeft een installatie van 840 zonnepanelen. Deze wekken overdag vaak meer stroom op dan het bedrijf nodig heeft. Deze stroom werd tot voor kort allemaal teruggeleverd aan het net. In het donker – als bijvoorbeeld de melkrobot gewoon doordraait – moest de veehouder vervolgens alle stroom weer afnemen van het net.

Inkoopstroom relatief duur
‘Als grootverbruiker kan Van Zessen geen gebruikmaken van een salderingsregeling’, vertelt Arie de Blois van leverancier Beter Duurzaam. ‘Dit betekent dat hij ’s avonds dure stroom moet inkopen en overdag goedkope stroom levert. Dit prijsverschil wordt vooral veroorzaakt door de energiebelasting. Die betaal je wel over de ingekochte stroom, maar beur je niet voor de verkochte stroom’, legt hij uit.

Helft minder inkopen
‘De accu – met een opslagcapaciteit van 40 kilowattuur – wordt overdag opgeladen met het overschot aan opgewekte stroom. Deze stroom kan ’s avonds en ’s nachts weer worden ingezet’, vertelt De Blois. Hij heeft berekend dat Van Zessen met de accu minimaal 50 procent kan besparen op de inkoop van stroom.

Ontwikkeling gaat door
De leverancier ziet veel potentie in het gebruik van accu’s om op bedrijfsniveau zonnestroom tijdelijk op te slaan. ‘Hiermee kan ook het nu al vaak overbelaste elektriciteitsnet worden ontlast’, denkt hij.

“Op dit moment is de terugverdientijd voor dit soort accu’s nog net iets te lang voor een brede introductie in de praktijk”, vertelt De Blois.
“Maar de technische ontwikkeling gaat snel. Bovendien is de verwachting dat de overheid de aanschaf van dit soort accu’s zal gaan subsidiëren.”

Voor vragen of meer informatie, neem contact op met Kiwatt

Leave a Reply