Skip to main content

Op 5 oktober werd voor de tweede maal de Energy Storage Day gehouden tijdens de Vakbeurs Energie. Met ruim 250 bezoekers was het event een groot succes. De grote belangstelling onderstreept het belang van energieopslag.

De energieopslagsector maakt internationaal een spectaculaire groei door en staat ook in Nederland op doorbreken. De eerste systemen voor commerciële opslag zijn inmiddels een feit en nieuwe projecten staan in de steigers. Nu de technologie volwassen is, zien we een toenemende belangstelling van investeerders. Om nieuwe projecten ‘bankable’ te krijgen, is meer nodig dan technologie alleen.

De voorzitter van Energy Storage NL, Jillis Raadschelders, opende het event met een presentatie over Europese ontwikkelingen op het gebied van energieopslag. Hij concludeerde dat Nederland, op het gebied van energieopslag, nog een hele weg te gaan heeft maar dat energieopslag – zowel nationaal als internationaal – grote kansen biedt voor industrie, handel en consument.

IMG_2850Zes prominente leden van Energy Storage NL gaven korte en krachtige pitches over de diverse opslagtechnologieën en -toepassingen. De bedrijven deelden hun ervaringen en lieten met voorbeelden zien hoe energieopslag kan bijdragen aan een betrouwbare, betaalbare en schone energievoorziening. Naast de pitches introduceerde John Hodemaekers van Stedin het energieproject ‘Hoog Dalem’, een proeftuin voor energieopslag bij de consument.

De bezoekers aan de Energy Storage Day kregen ook een exclusieve sneak preview van het Nationaal Actieplan Energieopslag. Het actieplan is een initiatief van Energy Storage NL en geeft diepgaand inzicht in de rol van energieopslag, de marktpotentie en de belemmeringen in wet- en regelgeving die het gelijke speelveld voor energieopslag verstoren. Het actieplan zal op 24 oktober worden gepresenteerd in Nieuwspoort.

De presentaties van de Energy Storage Day zijn hier te vinden:

Het ESNL Paviljoen werd druk bezocht evenals de borrel na afloop van de Energy Storage Day.

Energy Storage Day is een initiatief van Energy Storage NL, het FME-platform van technologie- en energiebedrijven, netbeheerders, kennisinstellingen en eindgebruikers van energieopslag.

Leave a Reply