Skip to main content

Blockchain gaat de manier waarop het energiesysteem functioneert drastisch veranderen. Met blockchain kunnen bijvoorbeeld consumenten, zonder tussenkomst van energiebedrijven, zelf opgewekte energie aan elkaar verkopen. Dat zorgt ervoor dat in de toekomst data wel eens meer waard zou kunnen worden dan de energie zelf. Zoveel werd wel duidelijk op de vergadering van Energy Storage NL bij PwC in Amsterdam. Deelnemers van ESNL speelden daar een ‘serious game’ waarin zij zelf een blockchain vormden.

Een groep van 30 ondernemers uit de energieopslagsector deden in groepen mee aan deze game. De opdracht was om simpele codes te distribueren onder andere groepen. Die codes werden bijgehouden in een boekhouding, welke vervolgens ook weer gedistribueerd werd. Zo ontstond een gedeelde waarheid, ondanks de invloeden van foute codes en zonder de tussenkomst van een derde partij. De game maakt op een eenvoudige manier de essentie van blockchain tastbaar. Aansluitend aan de game werden een aantal toepassingen van blockchain getoond. Alliander en Spectral presenteerde het ‘Jouliette’ project. Binnen een lokaal energienetwerk in Amsterdam Noord wordt blockchain ingezet om energie te verhandelen tussen verschillende gebouwen. Deze transacties worden afgerekend in ‘Jouliettes’, een virtuele munt op basis van blockchain.

Op landelijk niveau werkt TenneT samen met Vandebron en IBM. TenneT kan het laden van elektrische auto’s tijdelijk pauzeren als er extra vermogen nodig is om het elektriciteitsnet te stabiliseren. De eigenaren van deze auto’s merken hier niks van, maar krijgen wel betaald voor deze dienst. Hiervoor gebruikt TenneT een besloten blockchain. Dit biedt onder andere als voordeel dat alleen geverifieerde partijen toegang hebben en dat privacy beter gewaarborgd blijft. IBM sloot de dag af met een visie op het spectrum aan blockchaintoepassingen. IBM is inmiddels betrokken bij meer dan 500 blockchainprojecten en onderscheidt verbeterende, verbredende en disruptieve casussen.

Wil je meer weten over blockchain in de energiewereld? Of wil je de volgende ledenbijeenkomst van Energy Storage NL bijwonen? Neem dan contact op met [email protected]. Energy Storage NL is een activiteit van het Cluster Energy van FME.

 

Leave a Reply