Skip to main content

Steeds meer bedrijven in energieopslag schalen op van de pilot -, en demo fase, naar het ontwikkelen van commerciële projecten. Eerder dit jaar lanceerde Energy Storage NL een online kaart met energieopslagprojecten, waarop al ruim 50 projecten te vinden zijn. Het was daarom ook logisch om de laatste ledenvergadering van 2018 in het teken te zetten van het thema projectontwikkeling.

De leden van Energy Storage NL waren op donderdag 6 december te gast bij Ecovat in Veghel. De ledenvergadering werd afgetrapt met een paneldiscussie met drie leden (Alfen, Ecovat en Greenspread). Uit dit gesprek kon geconcludeerd worden dat, met het oog op financiering van projecten, de grootte van het project er echt toedoet. “Als je denkt dat je grootschalig bezig bent, ga dan nog iets verder”; aldus Aris de Groot van Ecovat. Over het onderwerp financiering werd ook gesproken door Peter Kleintunte (ASN Bank). Hij gaf de ESNL-deelnemers een inkijkje in de aspecten waar een bank op let bij het financieren van energieopslagprojecten. Gerben van der Wal (subsidieadviseur van FME) gaf een inzicht in de subsidiemogelijkheden van energieopslag per TRL-niveau. Hij adviseerde de ESNL-deelnemers hier goed naar te kijken want het blijkt dat bedrijven over het algemeen te weinig gebruik maken van beschikbare subsidies. Een ander aspect wat vaak vragen oproept bij projectontwikkeling is het vergunningstraject en de omgevingswetgeving. Stan van Esdonk, van Croonenburo5, presenteerde de nieuwe omgevingswet en welke rol energieopslag hierin speelt.

Naast het inhoudelijke programma werd er tijdens deze middag door ESNL-bestuurder Hans van der Spek ook een terugkoppeling gegeven aan de leden over de inzet van ESNL tijdens de onderhandelingen voor het klimaatakkoord en de beoogde aanpassingen van de DEI-regeling (Demonstratie Energie Innovatie), waarin mogelijk ook meer ruimte komt voor flexibiliteit. Stefan Olsthoorn, projectmanager bij ESNL, presenteerde de plannen en inzet voor 2019.

Wil je meer weten over de inzet van ESNL in 2019?
Neem dan contact op met het ESNL secretariaat.
E: [email protected]

 

Leave a Reply