Skip to main content

Vanaf december kunnen grootverbruikers in Noord-Brabant en Limburg weer aangesloten op het elektriciteitsnet. Landelijk netbeheerder TenneT heeft door congestiemanagement toe te passen 1.700 megawatt extra ruimte gevonden op het hoogspanningsnet. Dat hebben TenneT en Enexis bekendgemaakt tegen NRC. 

In juni werd bekend dat er in Noord-Brabant en Limburg geen nieuwe aansluitingen voor grootverbruikers meer konden worden gerealiseerd wegens congestie op het hoogspanningsnet. Enige tijd daarna werd Ben Voorhorst aangesteld als speciaal coördinator om de problemen en oplossingsrichtingen te onderzoeken. Onlangs ging Energy Storage NL met Voorhorst in gesprek over de kansen voor energieopslag om de problematiek op te lossen.

NOS meldt dat de problemen zijn verholpen door de opwek of het verbruik van stroom beter te verdelen over tijd. Ook wordt gemeld dat de netbeheerders van plan zijn om deze vorm van netbeheer vaker te gebruiken op plekken waar het net is overbelast. Dit kan gevolgen hebben voor de inzet van batterijsystemen, bijvoorbeeld wanneer wordt gekozen om een tijdsgebonden contract (Non-Firm ATO) te introduceren op plekken waar netcongestie optreedt. Energy Storage NL blijft in gesprek met de netbeheerders, ACM en de politiek om de ontwikkelingen te volgen en mee te praten over een passende inzet van energieopslag in het elektriciteitsnet.

Natuurlijk blijven we ook onze deelnemers hierover informeren. Daarom laten we ons op 28 september bijpraten door Chiem Ringers van Alliander in een online netwerkbijeenkomst specifiek over tijdsgebonden contracten. Meer informatie of aanmelden voor deze sessie kan door hier te klikken.