Skip to main content

Energieopslageenheden met een vermogen van 0,8 kW of groter die zijn aangesloten op het elektriciteitsnet, moeten per direct verplicht worden aangemeld bij de netbeheerder. Deze verplichting uit de nieuwe Netcode Elektriciteit werd vandaag bekend gemaakt door Netbeheer Nederland. Particulieren en bedrijven die elektriciteit opslaan moeten de de opslageenheid (bijvoorbeeld een batterij) voortaan dus registreren bij hun netbeheerder. Deze eis staat los van het contracteren van transportcapaciteit.

Deze wijziging komt voort uit de toenemende drukte op het elektriciteitsnet en de verwachte grote groei aan energieopslag in het systeem. Netbeheerders willen met de eis zicht houden op waar systemen zijn geïnstalleerd, of omvormers aan alle Nederlandse eisen voldoen en op welke manier opslag maximaal kan worden benut voor het stabiliseren van het elektriciteitssysteem.

Lees hier het volledige persbericht van Netbeheer Nederland met alle details over de voorwaarden van de nieuwe registratieverplichting: https://www.netbeheernederland.nl/nieuws/nieuwe-elektriciteitsopslageenheid-registreer-deze-dan–1542