NAAR DE WEBSITE
Adres gegevens:
Van Asch van Wijckstraat, 53, 3811 LP, Amersfoort

+31 85 000 6000

Contact persoon:
Jorn van der Meer
[email protected]

ALLE DEELNEMERS

Nobian Industrial Chemicals B.V.


Over Nobian
Nobian is een Europese leider in de productie van zout, essentiële chemicaliën en energie voor industrieën, variërend van bouw en schoonmaak tot waterbehandeling en farmacie. Dankzij onze geïntegreerde waardeketen en moderne productielocaties in Nederland, Duitsland en Denemarken, blinken wij uit in de veilige en betrouwbare levering van hoogzuiver zout, chlooralkali, chloormethanen en waterstof.

Energieopslag in zoutcavernes
Nobian heeft een sterke geschiedenis in zoutproductie, die meer dan 100 jaar teruggaat tot 1918. Met behulp van de laatste technieken en in samenspraak met de omgeving zorgen wij ervoor dat deze zoutproductie op een veilige en verantwoorde manier plaatsvindt. Momenteel doen wij dit in Nederland in Twente en Groningen. Door de winning van zout ontstaan holle ruimtes, ofwel cavernes. Afhankelijk van het ontwerp van een caverne en de diepte van de ondergrondse zoutlaag zijn cavernes zeer geschikt voor veilige energieopslag.

Opslag van duurzame energie in Groningen
In de provincie Groningen heeft Nobian in Zuidwending samen met Gasunie al cavernes ontwikkeld voor de opslag van aardgas. Momenteel zijn er plannen om in dit gebied hetzelfde te doen voor de opslag van waterstof en persdruk, ook wel CAES genoemd (Compressed Air Energy Storage). Door onze kennis en ervaring in zoutwinning en caverneontwikkeling, in combinatie met onze zoutconcessierechten en zoutproductiefaciliteiten, hebben wij een goede positie om zoutcavernes voor de opslag voor duurzame energie aan te leggen. Op die manier kunnen zoutcavernes een belangrijke rol spelen in de realisatie van een duurzame energievoorziening. De cavernes fungeren dan als buffer zodra het aanbod van zonne- en windenergie laag is, en geven daardoor de nodige flexibiliteit voor de energiemarkt.