Energy Storage NL is dé brancheorganisatie voor de Nederlandse energieopslagsector en onderdeel van FME, ondernemersorganisatie voor de technologische industrie.
Met meer dan honderd leden (bedrijven, netbeheerders, kennisinstellingen en financiers) willen wij op een betekenisvolle manier partijen met elkaar verbinden zodat er voor energieopslag duurzame businesscases ontstaan die een bijdrage leveren aan een succesvolle transitie naar een schone, betrouwbare en betaalbare energievoorziening.
Partnerschappen
Energy Storage NL onderhoudt contact met externe stakeholders zoals Netbeheer Nederland, Holland Solar en andere branches. Zo dragen we een gezamenlijk geluid uit voor de inzet van energieopslag in het energiesysteem van de toekomst. Daarnaast zijn we lid van de European Association for Storage of Energy (EASE), waarin we bijdragen aan de belangenbehartiging in Brussel
Ambitie en activiteiten
Een schone, betrouwbare en economisch haalbare energievoorziening, waarin energieopslag en -conversie een prominente rol speelt.
Deelnemers zijn bij Energy Storage NL aangesloten vanwege het brede en goede netwerk van aangesloten partijen en contacten met de overheid en stakeholders. Zij gebruiken Energy Storage NL om hun eigen netwerk te verbreden en kennis uit te wisselen met andere deelnemers en het Energy Storage NL bureau.
Energy Storage NL zet deze kennis in voor hoogwaardige belangenbehartiging voor de brede energieopslagsector. Samen met haar deelnemers promoot Energy Storage NL het belang van energieopslag in de energietransitie en biedt het deelnemers een podium om hun producten en diensten te promoten.
Raad van Bestuur
Het bestuur is een evenwichtige vertegenwoordiging van de diverse deelnemersgroepen binnen Energy Storage NL. Bestuursleden adviseren over de langetermijnstrategie.
Vanaf 2006 ben ik als directeur van Cirmac International actief bezig geweest om wereldwijd projecten te realiseren voor biogas-opwerking tot groen gas vanuit zowel biogas als stortgas. Dit groene gas wordt op diverse manieren ingezet maar ook direct ingevoed op het aardgasnet.
Bij Bredenoord geef ik de afgelopen jaren (vanaf 2014) mede sturing aan het ontwikkelen en inzetten van innovatieve producten, die bij onze klanten een forse reductie van zowel de brandstof als de CO2 emissie realiseren. Dit doen wij met diverse systemen, maar centraal staan daarin onze mobiele storage systemen (batterij) in diverse vormen. Deze producten worden zowel stand-alone als hybride ingezet.
Zo proberen wij adequaat mede sturing te geven aan de energietransitie waarvan we allemaal deel uitmaken.
Er komt steeds meer zon en wind op het elektriciteitsnet en je weet nooit precies hoeveel. Daarom heb je flexibiliteit nodig. Consumenten kopen elektrische auto’s en ze schaffen warmtepompen aan. Bedrijven elektrificeren en vergroten hun vraag. Lokale opwek door huishoudens en bedrijven neemt navenant toe. Zowel de consumptie als de productie groeit en is niet perfect te voorspellen, hierdoor ontstaat er onbalans en een overvol net.
Met grootschalige en kleinschalige energieopslag lopen we dus minder risico. Doordat we energie kunnen opslaan op het moment dat er veel wind en/of zon is, en de batterij weer kunnen ontladen op het moment dat we het nodig hebben, voorkomen we dat we dure energie moeten inkopen. Dit helpt enorm om de energierekening op termijn beter betaalbaar te houden. Als er uiteindelijk genoeg batterijen in het hoogspanningsnet zitten, kunnen de fossiele centrales uit. Energieopslag biedt dus niet alleen voordelen voor consumenten en het elektriciteitsnet, maar helpt ook in het realiseren van onze klimaatambities.
Bij Recoy helpen we onze klanten bij het verwaarden van energieflexibiliteit op de verschillende elektriciteitsmarkten om zodoende de business case zo goed mogelijk te krijgen voor flexibele assets zoals batterijen (stationair als ook in elektrische voertuigen), e-boilers (eventueel met warmte-opslag), elektrolysers (eventueel met waterstof-opslag), etc. Ook bij ESNL zet ik me in om de business case acceptabel te krijgen voor investeerders en financiers van energie-opslag.
Vanuit mijn technische achtergrond (werktuigbouw) ben ik geïnteresseerd in de technologie die bij de bedrijven wordt ontwikkeld. Vanuit mijn ervaring bij FME waar ik eerder als Branche directeur en Senior business developer 17 jaar actief ben geweest kan ik de vertaling maken naar actieve programma’s, projecten en platforms. Zo heb ik samen met relevante stakeholders het Fieldlab industriële elektrificatie (FLIE) ontwikkeld en bijvoorbeeld ook het Elektrolyser Makers Platform, EMP-NL.
Ik ga ESNL vanuit mijn kennis en ervaring als algemeen bestuurslid ondersteunen.
Raad van Advies
Controle- en Beoordelingscommissie
De intentie is te werken aan oplossingen voor elektriciteitsopslag en conversie die uiteindelijk op grote schaal toegepast moeten kunnen worden; de systemen moeten bij kunnen dragen aan de komende energietransitie. Vandaar dat onderzoek uit gaat naar efficiëntere batterijen op basis van waterstof, lithium of natrium, en naar de productie van waterstof en ammoniak als brandstoffen en als industriële grondstof. Ik ben (mede-) auteur van zo’n 150 publicaties in internationale wetenschappelijke bladen en van enkele patenten. Verder ben ik betrokken bij commissies van o.a. NWO, NVAO, en een internationale werkgroep binnen het ‘EU-SET Plan’ op het gebied van batterijen onderzoek en ontwikkeling.
Mijn pa had inmiddels een andere uitdaging gezocht en gevonden, ‘iets met warmteopslag’. Na me verdiept te hebben in de (potentiële) rol van Thermal Energy Storage in het energie systeem van de toekomst, heb ik besloten om terug te komen naar Nederland, en met HoCoSto een bijdrage te gaan leveren aan de warmtetransitie.
Mijn eerste periode bij HoCoSto was vooral operationeel: het voorbereiden en begeleiden van enkele pilotprojecten. Dit schuift nu meer naar het faciliteren van de groei van het bedrijf. We bouwen aan een jong en ambitieus team, met gemeenschappelijke interesse in innovatie, techniek en duurzaamheid. We focussen op opschaling van de toepassing van piek- en seizoensbuffers in collectieve warmtesystemen, aangevuld met slimme besturing en optimaal energiemanagement.
Wat ik hoop toe te voegen aan het ESNL-bestuur is mijn praktische en internationale ervaring, om in Nederland een stapje extra te kunnen zetten in het realiseren van (elektrische) opslag projecten.
Sinds 2018 ben ik de CEO van GIGA Storage. GIGA storage ontwikkelt, beheert en investeert in grootschalige batterijopslag in Europa. Er wordt geïnvesteerd in projecten voor zowel netstabiliteit als optimalisatie van de energievoorziening.
Daarvoor heb ik mij met name bezig gehouden met duurzame financiering en Artificiële Intelligentie (onder andere neurale netwerken). Ik heb zowel bij de ABN Amro bank als bij Rabobank vele jaren mogen werken, waarbij mijn laatste rol bij de Rabobank directeur Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen was. Ook heb ik in diverse Investerings Commissies mogen zitten van duurzame fondsen en ben ik via BID Network en IFAD bezig geweest met ondernemerschap in ontwikkelingslanden.
Energieopslag is naar mijn mening ontzettend belangrijk om ons elektriciteit-netwerk stabiel te houden en klaar te maken voor de toekomst, waar er veel meer echte groene energie op vele plekken in het land wordt opgewekt.
Projectbureau
Het projectbureau richt zich op de dagelijkse werkzaamheden van Energy Storage NL.
Werkgroepen
Energy Storage NL organiseert verschillende werk- en projectgroepen waarin deelnemers kunnen leren van elkaars ervaring en expertise.
Het doel van dit kader is om een veiligheidsstandaard vast te stellen voor zowel bestaande als nieuwe batterijsystemen met een capaciteit groter dan 20 kWh. De gepubliceerde maatregelen zijn van toepassing op systemen met een maximale capaciteit van 400 MWh. Voor grotere systemen is maatwerk vereist, waarbij een risicoanalyse moet worden uitgevoerd. Het veiligheidskader maakt onderscheid tussen energieopslagsystemen op basis van behuizing (Typical 1 – 3) en op basis van plaatsing (Typical 4 – 6). De meeste maatregelen zijn alleen van toepassing op bepaalde typen systemen.
Cybersecurity
Cyberveiligheid is in het algemeen minder bekend in het hogere management maar extra belangrijk voor kritieke onderdelen van het energiesysteem, en daar valt energieopslag zeker onder. ESNL ligt haar leden op continue basis in en houdt de laatste ontwikkelingen in Europa en Nederland in de gaten. Heb je interesse in meer informatie of wil je je aanmelden voor dit onderwerp, stuur dan een mailtje naar [email protected].
De rol van duurzame warmteopslag in het energiesysteem is in ontwikkeling, net als de (grootschalige) implementatie hiervan. Het onderwerp geniet daarmee niet altijd de urgentie die nodig is om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. De werkgroep warmteopslag kan een belangrijke bijdrage leveren aan marktactivering en het vergroten van het bewustzijn over warmte opslag. Het hoogwaardige netwerk van bedrijven en kennisinstellingen op dit vlak biedt kansen om nu al doelen te stellen voor (langdurige) warmteopslag, wat de energietransitie op korte en lange termijn bevordert.
De werkgroep voor moleculaire energieopslag heeft het potentieel om aanzienlijk bij te dragen aan de marktontwikkeling en het vergroten van het bewustzijn over moleculaire energieopslag. Dit wordt versterkt door het hoogwaardige netwerk van bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met dit vakgebied. Het biedt nu al de gelegenheid om doelen te stellen voor langdurige moleculaire energieopslag, wat op lange termijn de overgang naar duurzame energie bevordert.
De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van lidbedrijven van Energy Storage NL, waarbij gestreefd wordt naar een evenwichtige vertegenwoordiging van diverse sectoren en organisaties binnen de branche. De leden hebben ervaring op het gebied van public affairs, beleidsbeïnvloeding en affiniteit met de doelen van ESNL.
Het is mogelijk om je aan te melden via [email protected] De klankbordgroep komt ongeveer twee keer per jaar samen, rekening houdend met de dynamiek van het beleidslandschap. Daarnaast wordt de klankbordgroep geconsulteerd op basis van actualiteiten en de beleidsmonitor.