Adres gegevens:
Steenberg, 50, 6351 AT, Bocholtz

+31 6 10 35 04 44

Contact persoon:
W. Kroonen
[email protected]

ALLE DEELNEMERS

HyKro B.V.


HyKro bv. is een jong en dynamisch bedrijf opgericht in januari 2023 en werkzaam als product- en procesontwikkelingsorganisatie binnen de energietransitie markt, meer specifiek de markt voor energieopslag in de vorm van warmte. De productontwikkeling richt zich in eerste instantie op een vaste stof warmtebatterij, die op basis van een mengsel van zand en ijzergrit, een opslag voor de middellange termijn (tussen 1 week en 1 maand) kan realiseren, waarbij elektriciteit omgezet wordt in warmte tot maximaal 500 graden Celsius. De afmetingen van het opslagvat zijn 3 meter diameter en 7 meter hoogte, waarmee een opslag capaciteit gerealiseerd wordt van 8 MWh, een oplaadvermogen van 50 KW en een ontlaadvermogen 25 KW. Het oplaadvermogen kan per uur in-en uitgeschakeld worden, waardoor dit ingezet kan worden als de elektriciteitsprijs volgens de EPEX markt beneden euro 0,04/KWh komt. Het ontlaadvermogen kan onafhankelijk van het opladen gebruikt worden. De ontwikkelde warmtebatterij heeft als  unieke eigenschap dat de warmte-isolatie van het opslagvat door vacuüm gerealiseerd en deze vacuümpomp ook gebruikt wordt om de warmte uit de warmtebatterij te onttrekken. Dit principe is voor patent bescherming aangemeld.

Het doel is in 2024 een prototype systeem te gaan bouwen en in de praktijk te testen. Dit prototypesysteem zal een opslag capaciteit hebben van 2 MWh, een oplaadvermogen van 8 KWh en een ontlaadvermogen van 3 KWh. Het ontwerp van het prototype systeem is ter informatie bijgevoegd.

Als potentiële markt zijn bestaande en nieuw te realiseren warmtenetten geïdentificeerd, omdat er tot 2030 in Nederland een duidelijk eis ligt om warmtenetten te verduurzamen en deze warmtebatterij(en) een mogelijkheid bied om bestaande gasgestookte WKK systemen gedeeltelijk te verduurzamen zonder te grote bouwkundige en systeemtechnische aanpassingen.