NAAR DE WEBSITE
Adres gegevens:Contact persoon:
Nadina Baghina
[email protected]

ALLE DEELNEMERS

Eneco


Eneco is een internationaal energiebedrijf dat zich inzet voor het versnellen van de energietransitie. Vanuit ons One Planet Plan hebben wij de ambitie om al in 2035 volledig klimaatneutraal te zijn voor ons energiegebruik en dat van onze klanten. We focussen hierbij op drie klimaatacties: klanten helpen verduurzamen, meer duurzame energie opwekken en balanceren en optimaliseren van het energiesysteem. Wij investeren in duurzame productiemiddelen, de mogelijkheden van energieopslag en slimme energieoplossingen voor consument en bedrijf. Batterijen spelen een belangrijke rol in het realiseren van onze ambitie om volledig klimaatneutraal te zijn en het doel is om er nog meer te ontwikkelen.

EnspireME in Jardelund (Duitsland)
Eneco ontwikkelde in samenwerking met Mitsubishi Corporation een batterij voor energie-opslag, onder de naam EnspireME. Dit Battery Energy Storage System (BESS) houdt sinds 2018 het stroomnet in balans door reservecapaciteit aan te bieden. De batterij heeft een vermogen van 48 MW en bevat zo’n 10.000 lithium-ion accu’s, genoeg om de stroom van ruim 5.300 Duitse huishoudens één etmaal op te slaan. In eerste instantie wordt de batterij ingezet op de primaire reserve markt. Op deze markt kopen Europese netbeheerders reservecapaciteit in die ze nodig hebben om de noodzakelijke 50 Hertz frequentie op het elektriciteitsnet te garanderen. De batterij kan deze rol als primaire reserve overnemen van kolen- en gascentrales en draagt daarmee bij aan de verdere verduurzaming van het energiesysteem.

Onderzoek opslag lokale windenergie
Eneco en Mitsubishi Corporation onderzoeken ook hoe lokale windparken aangesloten kunnen worden op de batterij, gesteund door de Duitse federale staat Sleeswijk-Holstein. Als er sprake is van overproductie door lokale windparken of een overbelasting van het elektriciteitsnet, kan de windenergie tijdelijk in een deel van de batterij worden opgeslagen. Daarmee kan voorkomen worden dat een eigenaar zijn windmolens uit moet schakelen op verzoek van de lokale netbeheerder.

Animatie
Bekijk ook de animatie, waarin de rol van het batterijsysteem nader wordt uitgelegd.

 

 

Dit project is mede mogelijk gemaakt met steun van

 

Batterij in Ville-sur-Haine (België)
Eneco realiseert een groot batterijproject in Wallonië. Met de installatie van een batterij met 50 MW/200 MWh aan opslagcapaciteit kan duurzaam opgewekte elektriciteit efficiënter worden ingezet om het elektriciteitsnet van België te balanceren. Het Battery Energy Storage System (BESS) bestaat uit 53 Megapack opslagunits van Tesla. De batterijcentrale kan gedurende 4 uur stroom leveren aan het elektriciteitsnet. Een groeiend aantal windmolens en zonnepanelen neemt een groot deel van de stroomproductie van bestaande fossiele energiecentrales over. Er is echter niet altijd elektriciteit vanuit wind en zon, de vraag is maar deels stuurbaar en daarom is het belangrijk om flexibele opslag te hebben. Zo wordt het mogelijk om (reserve)capaciteit aan te bieden wanneer het nodig is om het stroomnet in balans houden. In samenwerking met de Belgische hoogspanningsnetbeheerder Elia zorgt de batterij ervoor dat de steeds toenemende volumes aan variabele zon- en windenergie op een efficiënte manier kunnen worden ingezet en net elektriciteitsnet in balans blijft.