
Energy Storage NL heeft tijdens het event ‘Hoe financier je energieopslag’ een enquête gehouden naar de financiële ontwikkelingen en behoeftes in de energieopslagsector. Zo’n vijftig respondenten hebben deelgenomen. In dit websitebericht lichtten we de belangrijkste bevindingen toe.
Grootste zorgen over lange termijn inkomsten
Aan de leden van ESNL is voorgelegd welke problemen zij ervaren rondom het verkrijgen van financiering. Het merendeel van de deelnemers geeft aan dat de onzekerheid rondom lange termijn inkomsten op de verschillende verdienmarkten het grootste probleem is om financiering te verkrijgen. Daarnaast geven de deelnemers aan dat de hoogte en onzekerheid rondom de transporttarieven leiden tot grote problemen. Stijging van de overige kosten (7%), onduidelijkheid over contracten en vergoedingen afnemers (5%), gebrek aan subsidies (2%) en commitment financiële instellingen (2%) worden als overige redenen aangegeven.
Financiële positie grotendeels bedrijven verbeterd
De financiële positie van de ondervraagde bedrijven ten opzichte van het vorige jaar is grotendeels hetzelfde gebleven (40%) of verbeterd (36%). 7% geeft aan dat de financiële positie extreem verbeterd is. 17% geeft aan dat deze verslechterd is.
Rondom de financieringsbehoefte maakt 36% procent zich zorgen op de korte termijn financiering (binnen nu en 2 jaar), 27% rondom de middellange termijn financiering (2-8 jaar) en 4% rondom de lange termijn financiering (4%).
Financiering van de bedrijven bestaat in de huidige situatie voor het grootste deel uit eigen kapitaal (91%), gevolgd door bankfinanciering (23%) en private equity en subsidies (beiden 11%). De toekomstige behoefte aan financiering ligt vooral bij banken (53%), overheid (33%) en lease mogelijkheden (25%).
Marktonderzoek ESNL: investeringsaantrekkelijkheid
Energy Storage NL heeft in haar Marktonderzoek 2024 eerder ook de investeringsaantrekkelijkheid in Nederland ten opzichte van andere Europese landen onderzocht. Daaruit komt naar voren dat het investeringsklimaat voor energieopslag vanuit het perspectief van particuliere investeerders in verschillende Europese landen divers is.
Investeerders zijn het meest geïnteresseerd om in Duitsland (50%) te investeren, gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 45% en Nederland met 29%. Spanje komt daarna met 21%, gevolgd door Italië en Ierland, beiden op 19%. Denemarken, België, en Oostenrijk hebben elk 17%, terwijl Zweden en Portugal elk 14% halen. Frankrijk en Finland scoren elk 10%, en Zwitserland, Slowakije, en Noorwegen delen 7%.
Vanuit de ESNL-survey blijkt dat de investeringsaantrekkelijkheid van verschillende regio’s nogal varieert tussen de technologiegroepen. Over het algemeen scoort Nederland goed, met uitzondering van de thermische sector.
Het gehele marktonderzoek is hier te downloaden.