Skip to main content

Energy Storage NL heeft vandaag een werkbezoek georganiseerd voor Annemiek Hautvast, Directeur Netcongestie bij het ministerie Economische Zaken en Klimaat. De rol van energieopslag bij netcongestie stond centraal tijdens het werkbezoek.

Energieopslag en netcongestie
Elektriciteitsopslag, warmteopslag en moleculenopslag kunnen een belangrijke bijdrage leveren in het verkleinen van de netcongestieproblematiek zowel op het hoogspannings- midden- en laagspanningsnet. Via presentaties van Novar (elektriciteitsopslag), Newton Energy Solutions (warmteopslag) en Repowered (moleculenopslag) werd inzicht geven in de huidige stand van zaken van de verschillende opslagtechnologieën en de impact die deze technologieën zowel voor opwek- als afnamecongestie kunnen hebben.

Landelijke proeftuin Energieopslag
Het werkbezoek werd vervolgd met een rondleiding door het Industriepark Kleefse Waard, waar onder meer een bezoek werd gebracht aan Iwell die momenteel batterijen aan het testen is op de Landelijke Proeftuin Energieopslag, die vorig jaar door Connectr en Energy Storage NL is opgericht. Ook werd een bezoek gebracht aan Elestor, ontwikkelaar van flowbatterijen, zodat er ook inzicht werd gegeven aan de nieuwe generatie batterijen.

Uitrol en inpassing van opslag
Het werkbezoek werd afgerond met een discussie over de actieagenda’s hoog- en laagspanningsnetten die recent door het ministerie Economische Zaken en Klimaat zijn opgeleverd. In deze discussie is voornamelijk gesproken over de juiste criteria en randvoorwaarden die nodig zijn voor de uitrol en inpassing van de verschillende opslagsystemen.