Enquête over collectieve recycling in de batterij keten
Nieuwe Europese regelgeving per 18 augustus 2025 – Wat betekent dit voor jou als producent/importeur van batterij systemen (klein tot groot)?
Op 18 augustus 2025 treedt de Europese Baterijenverordening in werking. Deze nieuwe Europese regelgeving brengt grote veranderingen met zich mee voor producenten van industriële batterijen – waaronder zowel thuisbatterijen als grote batterijen vallen. Je bent producent als je batterijen produceert of importeert en in Nederland op de markt brengt.
Vanaf 18 augustus gelden er nieuwe verplichtingen voor producenten (importeurs/fabrikanten), waaronder een verplichting om inzameling en verwerking te organiseren. Dit moet door alle producenten individueel worden geregeld, tenzij een meerderheid het opzetten van een collectief systeem steunt. Het is daarom belangrijk dat we jouw mening horen over welke oplossing de voorkeur heeft.
In dit bericht lees je wat er verandert, welke verplichtingen er op je af komen en over de peiling die brancheorganisaties Holland Solar, Techniek Nederland en Energy Storage NL doen naar de steun voor een collectieve oplossing.
Wat verandert er precies?
- Verplichte kosteloze inname
Rijkswaterstaat (RWS) geeft aan: vanaf 18 augustus 2025 zijn producenten/importeurs van industriële batterijen verplicht om alle in te nemen – kosteloos, ongeacht de chemische samenstelling, het merk of de herkomst. Dit geldt ook voor industriële batterijen die je niet zelf op de markt hebt gebracht.
- Verantwoordelijkheid voor verwerking
Na inname ben je verantwoordelijk voor de juiste verwerking en recycling van de batterijen, volgens de wettelijke eisen. Dit brengt kosten met zich mee. Kosten van door jou ingenomen industriële batterijen die je niet zelf op de markt hebt gebracht mag je vervolgens proberen te verhalen op de oorspronkelijke producent/importeur.
Wat zijn jouw opties als producent?
Je kunt op twee manieren voldoen aan de nieuwe verplichtingen:
- Individueel
Je regelt zelf de inzameling, verwerking, rapportage en financiering. Om dit te mogen doen, moet je een individuele goedkeuring aanvragen bij Rijkswaterstaat (RWS). De aanvraag wordt door RWS getoetst. Je moet elk jaar aan RWS rapporteren over de resultaten.
- Collectief
Je sluit je aan bij een collectieve regeling (een Producentenorganisatie). Deze Producentenorganisatie regelt namens jou de uitvoering – van inzameling tot recycling – en rekent ter dekking van de kosten een afvalbeheerbijdrage per batterij. Voor alle duidelijkheid: dat collectieve systeem is er (nog) niet. De brancheorganisaties doen momenteel onderzoek naar de haalbaarheid hiervan. Daarbij gelden diverse randvoorwaarden. Onderdeel van het onderzoek is een uitvraag om vast te stellen wat het draagvlak is onder producenten voor zo’n collectief inzamel en verwerkingssysteem en de bereidheid om de kosten van een dergelijk collectief gefinancierd systeem te dragen.
Algemeen Verbindend Verklaring (AVV)
Een collectief systeem kan vrijwillig zijn, maar kan ook verplicht worden voor alle producenten via een zogeheten Algemeen Verbindend Verklaring (AVV). Een AVV kan worden aangevraagd bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat als kan worden aangetoond dat een meerderheid van de producenten de aanvraag steunt. Als de AVV wordt goedgekeurd, moet elke producent verplicht meebetalen aan de financiering van het collectieve systeem. Dit gebeurt op basis van het gewicht aan op de markt geplaatste systemen. Dit voorkomt oneerlijke concurrentie en freeriders.
Kosten
Batterij systemen komen naar schatting pas na 10 tot 15 jaar in de afvalfase. Dan moet de batterij worden ingezameld en verwerkt/gerecycled. Daarom is een financieel systeem nodig dat nu al geld op zij zet ter dekking van de toekomstige kosten (een voorziening). Om de kosten te dekken/de voorziening te vormen moet ca €3,00 per kilogram in rekening worden gebracht bij de producent/importeur op het moment van het op de markt brengen (afvalbeheerbijdrage). Bij afwezigheid van een collectief systeem zijn alle producenten individueel verantwoordelijk voor de financiering van de inzameling en verwerking van producenten die bij hen worden ingeleverd.
Peiling voorkeur individueel vs collectief
In deze peiling stellen Holland Solar en Energy Storage NL je een aantal vragen stellen. Dit duurt maximaal 5 minuten en helpt ons om te beoordelen of er draagvlak is onder producenten voor een collectief recycling systeem, of dat de voorkeur uitgaat naar een individuele invulling van de verplichtingen. Mede op basis van de uitslag van deze peiling, zal er mogelijk worden over gegaan tot de aanvraag van een verplicht collectief systeem.
Ben je producent of importeur, dan is het dus belangrijk om jouw mening te geven. De deadline voor het invullen van de enquête is 21 mei.
Hartelijk dank voor jouw tijd en medewerking!