21 juli 2025 2 min. Nieuws

Explosieve groei batterijopslag in Nederland 

De harde cijfers | Nieuwe CBS-data toont verdubbeling grootschalige batterijprojecten in één jaar tijd. ESNL vult de getallen nog verder aan

De energietransitie in Nederland krijgt een krachtige impuls: volgens de de data van het CBS telde eind 2024 ons land 84 grootschalige batterijopslagsystemen (≥1 MWh), goed voor een gezamenlijk vermogen van 350 megawatt (MW) en een totale opslagcapaciteit van 620 megawattuur (MWh). Energy Storage NL vult deze getallen aan tot minstens 860MWh in deze categorie met aanvullende bekende project gegevens. “Hoogstwaarschijnlijk zal dit aantal nog iets hoger zijn omdat je nooit helemaal volledig bent” – aldus Sacha Schmitter, Project Manager kenniscentrum bij Energy Storage NL.  

De groei is ronduit indrukwekkend. In één jaar tijd is het aantal grootschalige batterijen in Nederland meer dan verdubbeld: van 40 in 2023 naar 84 in 2024. De opslagcapaciteit steeg met 81 procent, van 343 naar 620 MWh. Ook het opgestelde vermogen nam flink toe: van 229 MW naar 350 MW, een stijging van 53 procent. ESNL voorspeld een verder exponentiele groei in 2025 en 2026. Momenteel is er ruim 3000 MWh onder constructie, met vele MWh’ten meer in de financiering en vergunningsfase.  

Opslag cruciaal voor netstabiliteit en hernieuwbare energie 

De sterke groei laat zien dat batterijen een steeds grotere rol spelen in het energiesysteem van de toekomst. “Grootschalige energieopslag is onmisbaar voor de verdere integratie van zonne- en windenergie,” aldus Energy Storage NL. “De cijfers bevestigen dat marktpartijen volop investeren in flexibiliteit.” In het najaar komt ESNL met haar eigen update van cijfers en de status van elektriciteit, warmte en moleculensopslag in het jaarlijkse marktonderzoek.  

De inzet van batterijen is essentieel voor het balanceren van vraag en aanbod, het voorkomen van netcongestie en het verbeteren van leveringszekerheid. 

Cijfers uitgesplitst: vooral groei bij grote projecten 

 Hoewel het grootste aantal systemen nog valt in de klasse tot 10 MWh, zit de meeste capaciteit inmiddels in de categorie boven 10 MWh. Met slechts 15 projecten is die groep al goed voor bijna 70% van de totale opslagcapaciteit. 

Productiecijfers en gebruik 

Naast de fysieke groei toont CBS ook nieuwe cijfers over het gebruik van deze batterijen: 

  • Brutoproductie: hoeveelheid ontladen elektriciteit, inclusief verliezen en intern verbruik. 
  • Eigen verbruik: energieverbruik voor koeling, besturing en conversie. 
  • Inzet voor opladen: elektriciteit afkomstig van het net of direct van productie-installaties zoals wind- of zonneparken. 

Deze data geven waardevol inzicht in de prestaties van batterijen en hun interactie met het net. CBS baseerde de cijfers op een enquête onder batterij-eigenaren. 

Europese rapportageverplichting en samenwerking 

Het CBS verzamelt deze statistieken sinds drie jaar, op basis van Europese afspraken. Daarbij wordt intensief samengewerkt met Energy Storage NL, netbeheerder TenneT, en het ministerie van Klimaat en Groene Groei. In de toekomst wil het CBS gebruikmaken van een centraal batterijregister dat momenteel wordt ontwikkeld door de netbeheerders. 

Toekomstverwachting: versnelling blijft nodig 

De huidige cijfers markeren een duidelijke versnelling in de ontwikkeling van grootschalige opslag. Tegelijkertijd waarschuwt Energy Storage NL dat dit nog maar het begin is. “Om het energiesysteem robuust en toekomstbestendig te maken, zijn duizenden megawatturen aan opslag nodig,” stelt de organisatie. Het ESNL-marktonderzoek naar energieopslag zal dit verder duidelijk maken.  

Nederland staat pas aan het begin van een grootschalige batterijrevolutie. De snelle groei in 2024 laat zien wat er mogelijk is — mits de juiste beleidskaders, netaansluitingen en marktprikkels worden gecreëerd. 

Pagina delen
Pagina delen