Corre Energy, een Nederlandse specialist in langdurige energieopslag, is een samenwerking aangegaan met Eneco om haar eerste project voor energieopslag met perslucht (CAES) in Duitsland te realiseren. Eneco zal 50% van het project verwerven. Corre Energy geeft aan dat ondergrondse energieopslag in de vorm van perslucht en groene waterstof een van de goedkoopste vormen van energieopslag zou kunnen zijn.
Het in Groningen gevestigde Corre Energy heeft een overeenkomst gesloten met het Nederlandse energiebedrijf Eneco voor afname, mede-ontwikkeling en mede-investering van een project voor energieopslag met samengeperste lucht in Ahaus, Duitsland. Het project is gebaseerd op vier zoutkoepels in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen met het potentieel om een opslagsysteem van 500 MW te herbergen. Eneco zal het project exploiteren, mede-ontwikkelen en financieren via haar Duitse dochteronderneming LichtBlick, een van de grootste groene energieleveranciers in Duitsland. De bouw van de koepels is al begonnen, met de oplevering van de eerste twee verwacht begin 2027.
Fase één van het Ahaus-project zal twee van de bestaande zoutkoepels op het terrein gebruiken om de meerdaagse CAES-oplossing van Corre Energy in te zetten voor 220 MW compressiecapaciteit en 320 MW opwekcapaciteit. Het project zal naar verwachting gebruikmaken van apparatuur van Siemens Energy. De overeenkomst houdt in dat Eneco een belang van 50% verwerft in het project, tegen nog overeen te komen economische voorwaarden, bestaande uit zowel ontwikkeling en bouw kapitaal. “De overeenkomst, die afhankelijk is van goedkeuringen van respectievelijke besturen, vermindert aanzienlijk het risico voor Corre Energy op zowel commerciële afronding als FID [final investment decision],” zei Corre Energy.
“Dit baanbrekende akkoord combineert afname-, ontwikkelings- en mede-investeringsregelingen om ons eerste Duitse project vooruit te helpen en tegelijkertijd de nieuwste vraag naar onze CAES-oplossing te laten zien,” aldus Keith McGrane, CEO van Corre Energy.
Deze transactie vertegenwoordigt de tweede overeenkomst tussen Eneco en Corre Energy, na de afnameovereenkomst van 15 jaar voor het ZW1-project in Nederland, aangekondigd in december 2022. “Door langetermijn-investeringspartnerschappen zoals in Duitsland vast te leggen, versnellen we de commerciële ontwikkeling van onze portefeuille, ondersteund door langetermijn-afnameovereenkomsten. Deze overeenkomsten zijn herhaalbaar in de portefeuille en voor elk project kunnen ze ongeveer €1 miljard netto-inkomsten genereren gedurende de looptijd van een afnameovereenkomst van 15 jaar,” aldus McGrane.
De samenwerking stelt Eneco in staat om de volledige capaciteit van de eerste fase van het project in Ahaus te benutten zodra deze in 2027 wordt opgeleverd. Op dit moment haalt chemiebedrijf Solvay nog steeds zout uit de koepels. “Wij zien een veelbelovende toekomst voor deze opslagoplossingen, en dit tweede project met Corre Energy brengt ons dichter bij het behalen van de doelen die zijn gesteld in ons One Planet Plan: klimaatneutraal zijn in 2035, samen met onze klanten,” zei Kees-Jan Rameau, COO – Geïntegreerde Energie bij Eneco.
Volgens de projectpartners is de CAES-locatie in Ahaus goed gelegen tussen de toenemende offshore windenergieproductie in het noorden en de significante stroomverbruiksregio’s in het zuiden. Het ligt dicht bij het toekomstige nationale waterstof backbone (H2-Startnetz) en zal een aanvulling vormen op de regionale oprichting van een op groene energie gebaseerde waardeketen voor groene waterstof op industriële schaal. Het project vertegenwoordigt de eerste CAES-installatie die sinds 1978 in Duitsland is ontwikkeld, gebouwd en geëxploiteerd, toen de 321 MW Huntorf-centrale werd opgeleverd als ‘s werelds eerste CAES-centrale. Alleen al in de afgelopen jaren zijn verschillende grootschalige projecten aangekondigd in de Verenigde Staten, Israël, Canada, Australië en China. Er is echter aanzienlijke beperking geweest in de toepassingssnelheid van CAES vanwege de afhankelijkheid van ondergrondse velden voor opslag.
Bron: pv magazine