Skip to main content

Energy Storage NL heeft samen met deelnemers Ecovat en Giga Storage een webinar gegeven in het kader van het ‘net op groen’ initiatief. In grote delen van de provincies Groningen en Drenthe is het niet meer mogelijk om nieuwe zonne-, of windparken aan te sluiten op het elektriciteitsnet. Er is geen capaciteit in het net beschikbaar om op piekmomenten alle opgewekte stroom te transporteren. Dit wordt ook wel netcongestie genoemd. De provincies Groningen en Drenthe, New Energy Coalition, Groninger Energiekoepel (GrEK) en Energy Storage NL hebben daarom in 2019 het ‘net op groen’ initiatief gelanceerd. Binnen dit initiatief worden creatieve en innovatieve oplossingen verzameld om de netcapaciteit te vergroten.

In het webinar gaf Stefan Olsthoorn, branchemanager Energy Storage NL, een introductie over de netcapaciteitsproblematiek en liet hij zien hoe energieopslag een rol kan spelen in het oplossen van deze problematiek. Ruud van den Bosch, Technical Sales Manager bij Ecovat, liet vervolgens zien hoe power2heat en warmteopslag kan worden toegepast om zo meer vraag te creëren naar de duurzaam opgewekte elektriciteit. Hiermee kunnen overschotten aan elektriciteit omgezet worden in warmte, welke in de winter kan worden gebruikt in een warmtenet. Tot slot presenteerde Maarten Quist, COO bij Giga Storage, het Rhino project. In dit project ontwikkelt Giga het grootste batterijopslagsysteem van Nederland (12MW). Maarten vertelde over de kansen, maar ook de uitdagingen die Giga tegenkomt bij het ontwikkelen van dit project.

Het webinar is via deze link terug te kijken. Deze begint automatisch te spelen nadat naam en e-mailadres zijn ingevuld.

Leave a Reply