Skip to main content

Bij Avery Dennison in het Belgische Turnhout is vandaag een installatie voor thermische opslag in combinatie met zonnewarmte feestelijk geopend. De ThermalBattery™ slaat zonnewarmte op uit parapoolspiegels (CSP) op, dat gebruikt kan worden op momenten dat het productieproces daarom vraagt. De zonnewarmte vervangt aardgas en draagt in combinatie met de thermische opslag bij aan de decarbonisatie van het productieproces van het Amerikaanse bedrijf Avery Dennison.

Het project is een samenwerking van Avery Dennison, Azteq, Campina Energie en ENERGYNEST (lid van Energy Storage NL). Azteq heeft de paraboolspiegels geleverd, waarmee thermische olie wordt verhit door het concentreren van zonnestralen. ENERGYNEST’s ThermalBattery™ slaat het overschot aan warmte op en levert dit aan de fabriek, bijvoorbeeld ’s nachts. Via Campina Energie neemt de omgeving deel aan het project.

De installatie levert een bijdrage aan de realisatie van de klimaatdoelstellingen van Avery Dennison. Ze verwachten hun uitstoot van broeikasgassen met gemiddeld 9% per jaar te verminderen ten opzichte van het huidige niveau. Tijdens zonnige perioden zal de installatie 100% van de verwarmingsbehoefte van de fabriek dekken, wat een potentiële besparing van ongeveer 500 ton CO2-equivalent per jaar oplevert.

Carlijn Lahaye, managing director van ENERGYNEST BV, is trots op de nieuwe installatie. “Met dit project zijn twee mooie technologieën gecombineerd: Concentrated Solar Power (CSP) en thermische opslag. De combinatie van duurzame energie met opslag levert een aantoonbare bijdrage aan het verduurzamen van de industrie, zoals in het geval van Avery Dennison.”

Over ENERGYNEST
ENERGYNEST werd in 2011 opgericht in Noorwegen om technologie te ontwikkelen die industriële processen sneller kan decarboniseren door middel van thermische energieopslag. Het bedrijf is uitgegroeid tot een grootschalige pan-Europese organisatie met regionale centra en productiefaciliteiten in Noorwegen, Duitsland, Spanje en Nederland, die de hele wereld bedienen. De oplossingen bestaan uit batterijen (ThermalBattery™), die kunnen worden gebruikt om onderbenutte energie te gebruiken die wordt geproduceerd in fotovoltaïsche, wind- of thermische zonne-energiecentrales door warmte op te slaan bij hoge temperaturen.

Ga voor meer informatie over het project naar onze Nederlandstalige website of bekijk deze video.