Skip to main content

Op woensdag 16 november 2022 vond het Energy Storage NL Jaarevent plaats in Den Bosch. Voor deze gelegenheid had ESNL-deelnemer Enexis hun innovatiecentrum, LAB.073 beschikbaar gesteld. Met zo’n  80 ESNL-leden was er grote belangstelling vanuit deelnemers om tijdens dit event met elkaar te netwerken, inspiratie op te doen en mee te praten over de plannen en ambities van de branche.

Inspirerende sprekers
Het event begon met een keynote door Maarten de Jong, Manager Net- & Capaciteitsmanagement bij Enexis. In zijn presentatie gaf hij een update over de huidige netcongestieproblematiek en manieren waarop netbeheerders hiermee omgaan. Daaruit bleek een duidelijke rol voor opslag naar voren om nu en in de toekomst makkelijker congestiediensten te kunnen leveren in het elektriciteitsnet.

Ben Voorhorst, Speciaal Cöordinator Netcongestie, was aanwezig om deelnemers bij te praten over zijn werk voor het kabinet bij het oplossen van problemen op het elektriciteitsnet. Daarbij legde hij uit welke ontwikkelingen hebben geleid tot de huidige situatie en voor welke uitdagingen de maatschappij komt te staan voor een succesvolle energietransitie. Ook presenteerde hij zijn aanpak van netcongestie in Noord-Brabant en Limburg op de korte, middellange en lange termijn. Ook hieruit bleek dat diverse vormen van flexibiliteit en opslag essentieel zijn voor een duurzaam en betrouwbaar energiesysteem. Daarmee was het een verhelderend en ook inspirerend verhaal voor de brede energieopslagsector.

Ambities voor 2023
Tot slot stond tijdens het Jaarevent de vereniging en onze deelnemers centraal. Daarom kregen vijf nieuwe deelnemers de kans om zich te presenteren tijdens een Techtalk. Ook werd een terugblik en vooruitblik geworpen op de activiteiten van Energy Storage NL. De aandacht voor de opslagsector groeit snel, en ESNL dus ook. Deelnemers werden daarom bijgepraat over de plannen om verder te groeien en verbreden, en welke ideeën er liggen om in 2023 nog beter te voldoen aan de vragen en verwachtingen van onze leden.

Heb je suggesties, vragen of opmerkingen naar aanleiding van het ESNL Jaarevent? Stuur dan een mail naar [email protected].