Skip to main content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

Cyberveiligheid voor energieopslag – kick-off bijeenkomst

6 juni om 14:30 - 16:30

Verschillende partijen hebben aangegeven meer inzicht te willen verkrijgen in diverse cyberveiligheid-onderwerpen. Er is behoefte aan een duidelijk overzicht van de nationale en internationale richtlijnen die van toepassing zijn op IT (NIS2), OT (bijvoorbeeld EN62443), IoT Radio Equipment Directive/EN18031, de Cyber Resilience Act, de IEC62443-standaard, ISO en andere relevante normen, evenals cyberveiligheid vanuit technisch oogpunt. Daarnaast is er een wens om gezamenlijk te inventariseren welke stappen nodig zijn om aan deze normen en richtlijnen te voldoen.

Om aan deze behoefte tegemoet te komen, heeft ESNL het volgende programma opgesteld. Op 6 juni zal er van 14.30-16.30 uur een digitale werkgroep bijeenkomst plaatsvinden met als thema cyberveiligheid voor energieopslag.

Conceptagenda:

  • Presentatie FME: FME is actief op verschillende terreinen en kan brancheorganisaties ondersteunen. Tijdens deze sessie zullen zij recente Europese ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid bespreken en hun lobbyactiviteiten in Den Haag toelichten. Daarnaast zal er een algemene uitleg worden gegeven over NIS2, CRA en andere richtlijnen, met een inventarisatie van de behoefte aan het platform https://www.samendigitaalveilig.nl/ en https://cyberrating.nl/.
  • Presentatie Modelec: Modelec zal uitleggen waarom een IT-securityaanpak en bijbehorende oplossingen niet geschikt zijn voor OT (proces)omgevingen. In de presentatie “IT vs. OT” zal worden ingegaan op het verschil tussen IT- en OT-omgevingen, waarom een op IT gebaseerde cybersecurityvisie niet past binnen een procesomgeving, hoe een echte procesgerichte aanpak eruitziet, en de voordelen van bijpassende oplossingen.
  • Presentatie Nobleo: Nobleo zal dieper ingaan op “Secure Boot within the Chain of Cybersecurity”, gerelateerd aan de huidige normen en richtlijnen beschreven in NIS2 en de Radio Equipment Directive-richtlijn (RED). Daarnaast ontwikkelt Nobleo functionaliteiten voor op batterij gebaseerde opslagsystemen, zoals centrale controle-software, balanssystemen en geavanceerde BMS. Ze hebben veel ervaring met secure boot-mechanismen en het uitgeven van veiligheidscertificaten binnen een PKI-infrastructuur.
  • Inventarisatie van verdere behoeften.

Meld je aan voor deze bijeenkomst via deze link

Gegevens

Datum:
6 juni
Tijd:
14:30 - 16:30
Evenement Categorie: