
In het kader van ‘de maand van de financiering van opslag’, een campagnereeks om meer aandacht te vragen voor financiering van energieopslag, spraken wij met Bas Quick, Partner bij Activum Groen Lease. Energieopslag speelt een steeds grotere rol in de energietransitie, maar financiering blijft voor veel ondernemers een uitdaging. Leasing kan hierin een interessante oplossing bieden. We stelden Bas vijf vragen over de mogelijkheden, voordelen en ontwikkelingen rondom leasing in de energieopslagsector.
Wat doet Activum Groen Lease precies?
Activum Groen Lease (www.groen-lease.nl) is in Nederland dé in duurzaamheid gespecialiseerde leasemaatschappij voor het MKB. Wij ondersteunen installateurs, EPC’ers en duurzaamheidsadviseurs met het aanbieden van een financiële lease oplossing bij de MKB-klantofferte. Naast batterijen financieren wij ook zonnepanelen, infrarood panelen en LED-verlichting. Sinds kort zijn wij ook actief met het financieren van mobiele batterijen in combinatie met elektrisch bouwmaterieel, denk hierbij aan elektrische shovels, graafmachines etc. Wij zijn bank-onafhankelijk en bieden financiële leases tegen gunstige voorwaarden.
Wat houdt leasing precies in en wat zijn de voordelen en nadelen hiervan?
Wij bieden financiële leases aan, dit is de meest eenvoudige en transparante vorm van financiering. Het uitgangspunt is een financiering van 100% (incl. installatiekosten) voor maximaal 10 jaar. De klant is economisch eigenaar van de batterij en kan hiermee gebruik maken van de fiscale regelingen en/of subsidies. Op de website staat een calculator waarmee direct een maandprijs met de gewenste looptijd berekend kan worden. Door een lease van Activum Groen Lease behoudt de klant zijn leencapaciteit bij de huisbank en houdt hij cash-flow vrij voor andere (kern) investeringen in het bedrijf.
Wat voor mogelijkheden biedt leasing voor de energieopslagsector en welke ontwikkelingen zien jullie?
De sector is relatief nieuw en bevindt zich in een dynamische omgeving. De potentie is enorm en de vraag is groot. Veel ondernemers lopen tegen netcongestieproblemen aan, andere ondernemers zien mogelijkheden om (bestaande) opwek uit bijvoorbeeld PV te optimaliseren en nadelige gevolgen van curtailment te voorkomen. De investering in een batterij komt dan vaak ongelegen of past niet in het budget. Lease verlaagt de drempel voor een duurzame investering, daarbij zijn de gerealiseerde maandelijkse energiebesparingen hoger dan de financieringslasten. De ondernemer bespaart vanaf dag 1, zonder cash-out. Niets doen = duurder.
Voor welke partijen of opslagprojecten is leasing interessant (en voor welke partijen ook niet?)
Leasing is een objectfinanciering en is vooral geschikt voor opslagprojecten tussen 50 kWh en circa 2 MWh. Voor grotere projecten wordt financiering al snel complexer en verschuift het naar projectfinanciering, wat gepaard gaat met meer juridische en bancaire uitdagingen. Lease is daarentegen eenvoudig, snel af te sluiten en vereist weinig administratief gedoe.
Vooral het MKB – met name in de agrarische sector en industrie – kan profiteren van leasing, omdat huisbanken zich steeds vaker terugtrekken uit dit segment. Ondernemers lopen daardoor tegen financieringsproblemen aan en kunnen vaak niet terecht bij een accountmanager, als die er überhaupt nog is. Wanneer batterijleveranciers direct een financieringsoplossing aanbieden bij de offerte, verlaagt dit de drempel voor de klant en vergroot het de kans dat een offerte daadwerkelijk wordt omgezet in een opdracht.
Hoe ziet het proces om te komen tot een leaseconstructie eruit en onder welke voorwaardes kan je hiervoor in aanmerking komen?
Het leaseproces begint bij de leverancier van batterijsystemen, die via de Groen-lease Calculator een maandprijs berekent op basis van de investeringskosten en de gekozen looptijd. Door financiering direct in maandbedragen aan te bieden, wordt het voor ondernemers eenvoudiger om een beslissing te nemen. Aangezien zij gewend zijn in maandlasten te denken (zoals salaris, hypotheek, energie en verzekeringen), helpt een helder maandbedrag in de offerte bij het maken van een afgewogen keuze.
Wanneer de klant akkoord gaat met de offerte, start het kredietaanvraagproces. In ongeveer 80% van de gevallen kunnen wij binnen één werkdag een positief kredietbesluit geven. Zodra de financiering is goedgekeurd, kan de batterij worden geleverd en gefactureerd. Wij stellen vervolgens de leasedocumentatie op, die digitaal ter ondertekening aan de klant wordt aangeboden. Na ondertekening wordt de leverancier uitbetaald.
Een belangrijke voorwaarde is dat alle batterijen voldoen aan de PGS37-1 normen en dat er sprake is van eigen gebruik door de klant.