Skip to main content

Demissionair minister Jetten heeft eerder deze week een nota van wijziging naar de Tweede Kamer gestuurd waarin het delen van één netaansluiting voor zon, wind en energieopslag mogelijk wordt, ook wel Cable Pooling met Opslag (CPO) genoemd. De nota van wijziging wordt betrokken in het wetgevingstraject van de nieuwe Energiewet, die naar alle waarschijnlijkheid in april door de Tweede Kamer wordt besproken.

Door het delen van zon, wind en energieopslag achter één netaansluiting wordt de ruimte op het elektriciteitsnet efficiënter benut. Vandaar dat Energy Storage NL samen met Invest NL en Ventolines in 2021 een modelovereenkomst voor Cable Pooling met Opslag heeft ontwikkeld, klik hier om de overeenkomst te bekijken. In de modelovereenkomst staan alle relevante bepalingen die deze contractvorm mogelijk maakt. Zo bevat de overeenkomst bepalingen over de projectrealisatie, vergoedingen, de relatie met de netbeheerder, bemetering, programmaverantwoordelijkheid, terugregeling van installaties, financiering en aansprakelijkheid. Tot op heden werd deze contractvorm echter nog niet wettelijk erkend. Dit verandert nu met deze nota van wijziging.

Energy Storage NL ziet Cable Pooling met Opslag als belangrijke maatregel om de netschaarste aan te pakken. Het is ook daarom dat de brancheorganisatie het wettelijk mogelijk maken van Cable Pooling met Opslag als één van de topprioriteiten in het Nationaal Actieplan Energieopslag 2023 heeft benoemd. De brancheorganisatie is dan ook blij dat demissionair minister Jetten nu met deze wijziging komt op de Energiewet en roept de Tweede Kamer op om het wetsvoorstel snel te behandelen.