Skip to main content

Tijdens de COP29 in Bakoe is afgesproken dat landen meer werk gaan maken van de uitrol van energieopslag, dit door het stellen van collectief doel om in 2030 een geïnstalleerde energieopslagcapaciteit te bereiken van 1.500 GW. Dit doel en de afspraken daartoe staan vastgelegd in de Global Energy Storage and Grids Pledge. Energy Storage NL is blij dat er op mondiaal niveau duidelijkheid komt over de noodzaak van opslag en roept ons kabinet op om dit ook op nationaal niveau vast te leggen.

Global Energy Storage and Grids Pledge
Het initiatief geeft aan dat de snelle groei van hernieuwbare energiebronnen zoals zon en wind hoge eisen stelt aan het energienet. Omdat deze bronnen afhankelijk zijn van weersomstandigheden, is opslagtechnologie essentieel om overtollige energie op te slaan en vrij te geven wanneer dat nodig is. Slimme netwerken kunnen deze energie efficiënter verdelen, knelpunten voorkomen en de betrouwbaarheid vergroten.

De Global Energy Storage and Grids Pledge richt zich op de volgende kerngebieden:

  1. Opschalen van Opslagcapaciteit: Investeren in innovatieve batterijoplossingen en andere technologieën om voldoende capaciteit te garanderen.
  2. Verbeteren van Infrastructuur: Het bouwen van robuuste en flexibele netwerken die fluctuaties in vraag en aanbod aankunnen.
  3. Internationale Samenwerking: Het bevorderen van kennisuitwisseling en coördinatie tussen landen om wereldwijde oplossingen te implementeren.
  4. Toegankelijkheid en Duurzaamheid: Zorgen dat de overgang naar duurzame energie eerlijk en betaalbaar is, vooral voor ontwikkelingslanden.

De belofte roept regeringen, bedrijven en ngo’s op om samen te werken aan een toekomstbestendig energiesysteem. Publiek-private partnerschappen spelen hierin een sleutelrol, omdat ze de financiering en uitvoering van grootschalige projecten mogelijk maken. Daarnaast wordt innovatie gestimuleerd via onderzoek en ontwikkeling, wat de weg vrijmaakt voor nieuwe technologieën die nog efficiënter en duurzamer zijn.

Doorvertaling in nationale ambitie
Energy Storage NL ziet het pleidooi als een krachtig signaal rondom de noodzakelijkheid van energieopslag in het toekomstige energiesysteem. De brancheorganisatie is daarom ook blij dat minister Hermans tijdens de COP29 het pleidooi namens Nederland heeft ondersteund. Belangrijk is wel dat deze mondiale doelstelling ook een nationale doorvertaling krijgt.

Op dit moment ontbreekt er namelijk een ‘stip aan de horizon’ voor energieopslag in Nederland. Alhoewel er een Routekaart Energieopslag is geschreven, wordt hierin geen duidelijke richting gesteld. Het ontwikkelen van een nationale doelstelling voor energieopslag, welke onderdeel zou moeten zijn van een bredere doelstelling voor flexibiliteit, is volgens Energy Storage NL nodig om duidelijkheid en zekerheid te krijgen over de rol van energieopslag in het energiesysteem.

Klik hier  om de gehele Pledge terug te lezen.