Consultancybureau BCG heeft onlangs onderzoek gedaan naar de maatschappelijke kosten van netcongestie, voortbouwend op eerder onderzoek van Ecorys. BCG heeft becijferd dat de combinatie van gemiste bedrijfsvestigingen- en uitbreidingen, beperktere uitrol van duurzame opwek en vertraagde ontwikkeling van grootschalige infrastructuur en bouwprojecten, optelt tot tussen de 10 en 40 miljard euro per jaar.
Daarnaast komen de onderzoekers met een aantal aanbevelingen om netcongestie sneller het hoofd te kunnen bieden, daarvoor zien ze een belangrijke rol weggelegd voor flexibele assets. Het onderzoeksbureau ziet dat door gebruik te maken van energieopslag, bijvoorbeeld via batterijen of warmtebuffers, bedrijfsprocessen en duurzame opweksystemen door kunnen blijven draaien zonder dat ze transportcapaciteit innemen. Toch zien de onderzoekers dat flexibele assets nu nog beperkt worden ingezet, maar dat deze categorie zeker met gerichte stimulering, de komende jaren flink kan groeien. Hiervoor doet BCG een aantal voorstellen.
Zo wordt onder meer gepleit voor maatregelen om batterijen achter de meter te stimuleren. De potentie van batterijen achter de meter wordt nu geremd door onzekerheid over de duur van congestie, en daarmee de periode waarin de batterij zich moet terugverdienen. De overheid kan in overleg met netbeheerders deze onzekerheid wegnemen door duidelijk te maken hoe lang congestie in een gebied aanhoudt, of door het investeringsrisico te dekken via een garantstelling, langjarige contracten voor flexibiliteit aan te bieden, of batterijen achter de meter te subsidiëren. Momenteel komen alleen ondernemers voor deze subsidies in aanmerking die een batterij installeren in combinatie met eigen duurzame opwekcapaciteit (de EIA-subsidie). Deze regeling zou moeten worden uitgebreid naar alle gebruikers met een CBC of non-firm ATO.
Energy Storage NL verwelkomt de aandacht voor flexibele assets rondom netcongestie. Via het Landelijke Actieprogramma Netcongestie zet de brancheorganisatie zich in om deze- en andere punten te realiseren voor verdere inpassing van energieopslag.