Recent is in opdracht van RVO, ministerie EZK en TKI Urban Energy verkend hoe een CO2-vrij elektriciteitssysteem in 2035 er uit zou kunnen zien. De studie bestaat uit twee onderdelen:
- Een systeemanalyse op basis van rekenmodellen over het Noordwest-Europese energiesysteem en de uitgangspunten van het Nationaal Plan Energiesysteem (NPE), om te komen tot een optimale energiemix met de laagste maatschappelijke kosten;
- Een analyse van de marktdynamieken die ontstaan bij deze energiemix, om tot energieprijzen op uurniveau en business cases van individuele technieken (productie en flexibiliteit) te komen.
24-uursopslag wordt noodzakelijk
Voor wat betreft energieopslag gaat de studie met name in op batterijen (Li-ion en flow) en langetermijn-opslag (24-uurs, o.a. CAES). Er blijkt een grotere rol dan vooraf ingeschat voor 24-uursopslag in het realiseren van een kosteneffectief CO2-vrij energiesysteem (9 GW in het referentiescenario). De onderzoekers stellen dat dit type opslag in alle onderzochte scenario’s maatschappelijke waarde toevoegt, en dus een plek verdient in de energiemix. Dit aandeel gaat ten koste van het aandeel batterijen en waterstofcentrales.
Een belangrijke kanttekening volgens Energy Storage NL daarbij is echter dat gerekend is met Amerikaanse prognoses uit 2022, terwijl de batterijprijzen juist in de laatste twee jaar zeer sterk gedaald zijn en de prijsontwikkeling voor de Europese markt inmiddels los staat van de Amerikaanse. Ook blijft een belangrijke tekortkoming van optimalisatiestudies als deze dat het zogenaamde ‘value stacking’ (handelen op meerdere markten tegelijk en het aanbieden van systeemdiensten) onvoldoende meeneemt, terwijl dit het kernprincipe is waar de business case waar energieopslag assets (voornamelijk batterijen) op drijft. Daarnaast berust de studie op vele aannames die sterk kunnen veranderen over de tijd. Energy Storage NL roept op tot een periodieke update van de studie zodat het Nederlandse energiesysteem mee gaat in de mondiale marktontwikkelingen.
Energy Storage NL: representatievere analyse batterijen noodzakelijk
Energy Storage NL is blij met de aandacht voor alle soorten opslag in de studie en roept beleidsmakers op om het totale potentieel en mogelijk pad naar implementatie van langer-termijn opslag samen met de sector op te pakken. Daarnaast vraagt Energy Storage NL om bij de uitvoering van optimalisatiestudies als deze te sturen op een actuele waardering van de businesscase van alle soorten energieopslag zodat een representatieve analyse over het potentieel van opslagsoorten toekomstig kan worden meegenomen. Door de snelle veranderingen is het noodzakelijk om voortdurend in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.
Lees hier het gehele rapport.