Skip to main content

Dronten, 22 november 2024 – Met een symbolische eerste graafbeweging gaven gedeputeerde Hofstra (Flevoland) en wethouder Hillebregt-de Valk (Dronten) het startschot voor de bouw van de eerste echt grote batterij in Oostelijk Flevoland. De batterij komt in het buitengebied van Dronten.

Dronter Energie Opslag (DEO) is één van de drie grootschalige batterij-elektrische opslagprojecten in Flevoland waarvoor speciale beleidsruimte is gemaakt. Door visie van provincie en gemeente en het denken in mogelijkheden, kon het bestemmingsplan voor DEO worden gewijzigd en daarna een omgevingsvergunning worden afgegeven. Afgelopen september werd de vergunning voor DEO onherroepelijk.

Eerste fase

Het project houdt de bouw in van een batterij met een vermogen van 90 MW op een perceel van 3 hectare (30.000 vierkante meter) aan het Olsterdwarspad. Dat is de eerste fase van DEO, want het bestemmingsplan biedt ruimte aan totaal 6 hectare energieopslag.
De grote batterij wordt aangesloten op het nabij gelegen station van Gesloten Distributiesysteem Groen (GDG). Op dit private elektriciteitsnetwerk zijn acht windparken aangesloten die onderdeel zijn van Windplan Groen. Ook het zonnepark bij Flevo Nice in Biddinghuizen is met dit netwerk verbonden. Hierdoor gaat in de nabije toekomst minder duurzame stroom verloren, omdat die – bij piekbelasting op het hoogspanningsnet van TenneT – tijdelijk kan worden opgeslagen in de batterij van DEO.

Duurzaam alternatief

Behalve flexibiliteit in het leveren van stroom aan het hoogspanningsnet, kan DEO straks ook balanceringsdiensten aanbieden aan TenneT. Die zijn nodig om de Europees afgesproken netfrequentie van 50 Herz te handhaven, waardoor storingen worden voorkomen. Deze balanceringsdiensten worden nu vooral aangeboden door gascentrales. Batterij-elektrische energieopslag is hiervoor het CO2-arme en dus duurzame alternatief.

Locatie en bouwtijd

Het nieuwe batterijpark wordt gebouwd tussen het GDG-station en het Olsterdwarspad en op korte afstand van het hoogspanningsstation van TenneT. Het batterijpark bestaat straks uit ritmisch opgestelde batterijkasten tot 3,5 meter hoog. De bouw neemt ongeveer een jaar in beslag. In het derde kwartaal van 2025 verwacht DEO de eerste elektriciteit op te slaan. In de eerste jaarhelft van 2026 zal deze fase van DEO volledig operationeel zijn.

Bijdrage aan de omgeving

DEO heeft weliswaar impact in het buitengebied van Dronten, maar draagt ook nadrukkelijk bij aan de omgeving. De initiatiefnemers zullen in de eerste vijf jaar van de exploitatie verschillende stortingen doen in het gebiedsfonds dat ook wordt gebruikt voor de windparken: Stichting Windfondsen Dronten. De stortingen vertegenwoordigen een totale waarde van € 450.000. Die bijdrage komt ten goede aan initiatieven die de leefbaarheid en de leefomgeving van bewoners verbeteren.

Over DEO

Dronter Energie Opslag is een gezamenlijk initiatief van FlevoBESS, GreenPowerBank Dronten en Pure Energie. Deze partijen werken in een onderling gelijke (financiële) verhouding aan de realisatie van het batterijproject.

FlevoBESS is een samenwerkingsverband voortkomend uit de windparken XY Wind, Ansjovisstroom en Flevo Ventum. Dit zijn windparken in Oostelijk Flevoland, onderdeel van Windplan Groen. Ook participeren buurtbewoners en leden van Windshare in FlevoBESS. BESS staat voor Battery Energy Storage System. Door deelname in Dronter Energie Opslag kan FlevoBESS de zelf opgewekte duurzame elektriciteit opslaan. FlevoBESS is juridisch en economisch een volledig zelfstandige onderneming.
GreenPowerBank Dronten is onderdeel van de Nederlandse investeerder Begro die sinds 1995 actief is op het gebied van de ontwikkeling, realisatie en operatie van wind- en zonneprojecten. Duurzame energie is continu in ontwikkeling, daarom richt Begro zich met GreenPowerBank nu ook op de opslag van duurzaam opgewekte elektriciteit en de handel daarin.
Pure Energie is een duurzaam energiebedrijf dat eigen windmolens en zonneparken in Nederland ontwikkelt, realiseert en beheert. Deze duurzame elektriciteit levert Pure Energie aan zijn klanten. Pure Energie heeft onder andere twintig windmolens in Oostelijk Flevoland die onderdeel zijn van Windplan Groen. Pure Energie richt zich nu ook op de opslag van de opgewekte elektriciteit en doet daarom mee in DEO.

Op de foto, van links naar rechts:
• Lazise Hillebregt-de Valk, wethouder Gemeente Dronten
• Gert Naber, bestuurder FlevoBESS
• Anne de Groot, bestuurder GreenPowerBank Dronten
• Harold Hofstra, gedeputeerde Provincie Flevoland
• Arthur Vermeulen, bestuurder Pure Energie