Skip to main content

Vandaag is Batterij 1 geplaatst naast ons kantoor van Pure Energie in Enschede. Daarmee slaan we zelfopgewekte duurzame energie op voor later gebruik. Dit is voor ons het eerste van meer energieopslagprojecten op locaties waar wij wind- en zonneparken realiseren. In de batterij slaan we zonne-energie op die we opwekken met de zonnepanelen op ons dak en op de carport. De opslag van duurzame energie speelt een sleutelrol in de energietransitie, omdat we daarmee onafhankelijk worden van fossiele brandstof en een oplossing aandragen voor een overbelast elektriciteitsnet.

Duurzame oplossing voor het klimaat en het elektriciteitsnet

Wanneer we duurzame energie opslaan, gebruiken we deze op momenten dat de wind niet waait, of in dit geval, de zon niet schijnt. Dit brengt ons dichter bij ons doel onafhankelijk te worden van fossiele brandstoffen. De hoeveelheid duurzaam opgewekte energie in Nederland neemt al jaren toe. Een goede ontwikkeling. Toch zien we steeds vaker dat deze energie allemaal tegelijkertijd wordt opgewekt en dus het elektriciteitsnet op gaat. Daardoor kan dat elektriciteitsnet overbelast raken, netcongestie noemen we dat. Door de grote hoeveelheid zonnepanelen in Nederland zien we dit momenteel vooral op momenten dat de zon schijnt en hoog in de lucht staat, terwijl we juist in de ochtend en in de avond een tekort hebben aan groene energie. De batterij helpt ons om groene stroom beschikbaar te hebben wanneer deze nodig is én het elektriciteitsnet te ontlasten.

Opslagcapaciteit van 350 huishoudens

Batterij 1 naast ons pand heeft een vermogen van 1 megawatt (MW) en een opslagcapaciteit van 3 megawattuur (MWh). Dat komt neer op 3.000 kilowattuur (kWh). Om een beeld te geven: een gemiddeld huishouden verbruikt zo’n 8 tot 9 kilowattuur per dag. De capaciteit van de batterij is dus gelijk aan het dagelijks stroomverbruik van zo’n 350 huishoudens.

Volgende energieopslagprojecten

Dit project is het eerste van veel meer opslagprojecten: “Ik zie Batterij 1 als een blauwdruk voor de batterijen die we de komende jaren gaan bouwen in Nederland” aldus collega Ruben Poppink. Hij is business unit manager van onze opslagtak en al jarenlang bezig met de ontwikkeling en voorbereiding van energieopslag en de plaatsing van de batterij.

Volgende projecten staan al op stapel, onder meer Batterij Groen. Bij het hoogspanningsstation van Windplan Groen, waar we momenteel windmolens aan het bouwen zijn, ontwikkelen we een batterij met een opslagvermogen dat dertig keer zo groot is. Dat station levert de stroom van acht windparken in dit plan. Wat lokaal wordt opgewekt kan zodoende ook sneller dichtbij geleverd en verbruikt worden.

 

Bron: pure energie