Skip to main content

Skoon Energy en Eddy Grid slaan de handen ineen en introduceren een netwerk van Energy Hubs. Op deze hubs kunnen mobiele batterijen uit de verhuurmarktplaats van Skoon tussen boekingen door worden ingezet om netcongestie tegen te gaan. Door deze gezamenlijke inspanning zorgen Skoon en Eddy Grid ervoor dat deze batterijen niet stilstaan zonder omzet, maar bijdragen aan een stabiel energienet en tegelijkertijd nieuwe inkomstenbronnen openen voor zowel batterij-eigenaren als eigenaren van netaansluitingen. Dit resulteert in een kortere terugverdientijd voor mobiele batterijsystemen, waardoor eigenaren sneller kunnen investeren in deze cruciale technologie voor de energietransitie.

Door de samenwerking kunnen straks alle batterij-eigenaren die hun bedrijfsvoering beheren via de verhuursoftware van Skoon hier gebruik van maken. Ze zetten hun systemen eenvoudig in om de onbalans en congestie op het stroomnet tegen te gaan, en tegelijkertijd meer inkomsten te genereren. De marktplaats van Skoon telt vandaag de dag een snel groeiend vermogen van meer dan 400 MW in Europa. Door de samenwerking met Eddy Grid kan dit vermogen gemakkelijk ingezet worden om de druk op het stroomnet te verminderen en extra omzet te genereren voor de gebruikers van Skoon’s platform. Dit biedt netbeheerders ademruimte bij de aanpak van kostbare netverzwaringen die nodig zijn vanwege netcongestie.

Partijen die een grote aansluiting hebben die (nog) niet helemaal wordt gebruikt, kunnen zich aanmelden bij Skoon of Eddy Grid en zullen worden begeleid in het gereed maken van hun aansluiting. Het voordeel voor locaties is tweeledig. Allereerst wordt de hele aansluiting regelmatig ingezet waardoor een eventuele “use it or lose it”-regel, welke naar verwachting volgend jaar van kracht gaat in de nieuwe energiewet, niet van toepassing zal zijn. De inkomsten worden gedeeld met de locatie waardoor een initiële kostenpost omgezet wordt naar een bron van inkomsten!

Om dit in perspectief te plaatsen; met plaatsing van twee 10-voets container batterijen (0,5MW) kan er al snel meer dan €150.000 per jaar verdiend worden voor de batterij-eigenaar en €26.000 per jaar voor de locatie.

De eerste Energy Hub is al live in Zwolle en werd in samenwerking met locatiebeheerder E&CO binnen drie weken gerealiseerd. De eerste opstelling van 500 kW / 1 MWh dat is geïnstalleerd komt van batterij-eigenaar B-Charge en zorgt ervoor dat er vanaf de start direct inkomsten gegenereerd worden.

De volgende locaties worden naar verwachting al in Q1 2024 opgeleverd. Gedurende het jaar zal een netwerk van verschillende decentrale locaties toegevoegd worden.

Beschik jij over een grote netaansluiting en wil je helpen het stroomnet te balanceren terwijl je inkomsten genereert? Neem contact op met Skoon Energy of Eddy Grid.