Skip to main content

Het ministerie van KGG heeft de opslagsector in een drietal online sessies geconsulteerd over de aanstaande update van de Routekaart Energieopslag. In een Kamerbrief, die dit jaar nog uitgestuurd moet worden, reflecteert het ministerie op de voortgang van de acties die in de publicatie van juni 2023 benoemd werden. Na een korte beschrijving van het proces en relevante beleidsontwikkelingen – waarin o.a. werd benoemd dat Nederland op COP29 de pledge voor een internationaal opslagdoel steunt – kregen de aanwezigen de kans om vragen te stellen.

Warmte

In de sessie over warmteopslag ging de discussie vooral over de beperkte aandacht voor de industrie. Juist hier kan warmteopslag een belangrijke rol spelen om snel en betaalbaar te kunnen elektrificeren. Vanuit de groep kwam de oproep hier explicieter op te reflecteren in de Kamerbrief, en het ook goed mee te nemen in een aankomend onderzoek naar de verbetering van de modellering van warmteopslag in scenariostudies voor het Nationaal Plan Energiesysteem. De sector bood aan hier graag over mee te denken.

Moleculen

Bij de sessie over moleculenopslag was de vraag vooral welke rol de routekaart kan spelen in het geven van de duidelijkheid die nodig is om grootschalige investeringsbeslissingen te kunnen nemen. Gesteld werd dat zelfs de laagste doelen voor ondergrondse opslag nu uit zicht raken. Voor waterstofdragers wordt gewerkt aan een visie over de opties die er zijn, met daaraan gekoppeld een eerste keuze c.q. richting van het kabinet. De oproep was om in de visie over ondergrondse opslag, die begin volgend jaar wordt gepubliceerd door opslaggezant Nel Aland, helderheid te geven over het aantal cavernes, welke gebieden en het proces voor communicatie met de omgeving.

Elektriciteit

Tenslotte kwam elektriciteitsopslag aan bod. In deze sessie werd vanuit KGG veel aandacht besteed aan de ontwikkelingen rond thuisbatterijen, waarvoor de prioriteit ligt bij een betere monitoring en het voorkomen van hogere pieken op het laagspanningsnet. Over stimuleringsbeleid legt het ministerie ook contact met buurland Vlaanderen. Daarnaast ging het ministerie in op de vragen die bij gemeenten leven over de inpassing van grootschalige batterijen, waarover in de Kamerbrief overzicht zal worden gegeven van de handvatten die al ontwikkeld zijn. Ook wordt er gedacht over het maken van afspraken met gemeenten en provincies op dit thema. Vanuit de aanwezigen werd benadrukt dat dit zeer nodig is, niet alleen voor batterijen maar ook voor LDES waar de realisatietermijnen nog veel langer zijn. Ten aanzien van de subsidie voor co-locatie van batterijen bij zonneparken gaf het ministerie aan dat er gewerkt wordt aan een verbreding richting LDES en andere flexibiliteitsopties, maar dat dit afhankelijk is van de voorjaarsbesluitvorming.

Afdronk

Energy Storage NL is blij met de grote opkomst bij deze sessies en de duidelijke oproep vanuit de aanwezigen om meer sturing vanuit het Rijk. We blijven met het ministerie van KGG in gesprek over de concretisering van de routekaart energieopslag en staan zeker open voor suggesties vanuit de achterban. Contact hierover kan via [email protected].