In deze werkgroep onder leiding van bestuurslid Robert Kleiburg werken lidbedrijven aan de positie van de branche op verschillende thema’s rondom elektriciteitsopslag. ESNL gebruikt deze input in gesprekken met stakeholders en publicaties zoals position papers. Deelnemers zijn actief met verschillende technieken, zoals stationaire batterijen, mobiele batterijen en residentiële opslag, maar ook technologieën zoals flowbatterijen of mechanische elektriciteitsopslag zijn vertegenwoordigd. Binnen de werkgroep richten themagroepen zich op concrete obstakels in wet- en regelgeving voor elektriciteitsopslag. Thema’s die centraal staan zijn bijvoorbeeld de businesscase, vergunningverlening en flextenders.
Werkgroep Marktinformatie
Als jonge en snelgroeiende brancheorganisatie vertegenwoordigt ESNL de energieopslagsector in Nederland. Vanuit de branche kwam de afgelopen jaren steeds sterker de behoefte naar voren naar een up-to-date beeld van de laatste ontwikkelingen in de markt. Dit is aanleiding geweest om te starten met een werkgroep Marktinformatie. Halverwege 2022 is deze werkgroep gevormd en is deze eerste brancheanalyse tot stand gekomen.
Werkgroep Veiligheid
De PGS-37 commissie, waarin ESNL heeft deelgenomen, heeft een veiligheidskader ontwikkeld voor energiedragers die lithium-ion bevatten. Om te zorgen dat het veiligheidskader voldoet aan de wensen van de opslagsector, heeft ESNL samen met haar leden een werkgroep Veiligheid opgericht. Deze werkgroep heeft de PGS-37 commissie de afgelopen periode geadviseerd.
Het doel van dit kader is om een veiligheidsstandaard vast te stellen voor zowel bestaande als nieuwe batterijsystemen met een capaciteit groter dan 20 kWh. De gepubliceerde maatregelen zijn van toepassing op systemen met een maximale capaciteit van 400 MWh. Voor grotere systemen is maatwerk vereist, waarbij een risicoanalyse moet worden uitgevoerd. Het veiligheidskader maakt onderscheid tussen energieopslagsystemen op basis van behuizing (Typical 1 – 3) en op basis van plaatsing (Typical 4 – 6). De meeste maatregelen zijn alleen van toepassing op bepaalde typen systemen.
Cybersecurity
Cyberveiligheid is in het algemeen minder bekend in het hogere management maar extra belangrijk voor kritieke onderdelen van het energiesysteem, en daar valt energieopslag zeker onder. ESNL ligt haar leden op continue basis in en houdt de laatste ontwikkelingen in Europa en Nederland in de gaten. Heb je interesse in meer informatie of wil je je aanmelden voor dit onderwerp, stuur dan een mailtje naarinfo@energystoragenl.nl.
Werkgroep Warmteopslag
De energietransitie vraagt om een geweldige omslag in vraag en aanbod van duurzame energie. Daarom bepleit Energy Storage NL (ESNL) een gelijk speelveld voor alle opslagtechnieken, met al hun verschillende toepassingen en tijdsduren. Warmteopslag speelt een zeer belangrijke rol in de energietransitie. Dit komt doordat verwarming en koeling verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van het totale finale energieverbruik in de EU, en het aandeel van elektriciteit dat wordt gebruikt voor verwarming en koeling naar verwachting zal toenemen in de komende jaren.
De rol van duurzame warmteopslag in het energiesysteem is in ontwikkeling, net als de (grootschalige) implementatie hiervan. Het onderwerp geniet daarmee niet altijd de urgentie die nodig is om de klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. De werkgroep warmteopslag kan een belangrijke bijdrage leveren aan marktactivering en het vergroten van het bewustzijn over warmte opslag. Het hoogwaardige netwerk van bedrijven en kennisinstellingen op dit vlak biedt kansen om nu al doelen te stellen voor (langdurige) warmteopslag, wat de energietransitie op korte en lange termijn bevordert.
Werkgroep Moleculenopslag
De overgang naar duurzame energie vereist aanzienlijke veranderingen in zowel de vraag naar als het aanbod van hernieuwbare energiebronnen. Om deze reden bepleit Energy Storage NL de noodzaak van een gelijk speelveld voor alle vormen van energieopslag, ongeacht hun specifieke toepassingen en opslagtijdsduur. Moleculaire energieopslag speelt een cruciale rol in het toekomstige energiesysteem, om diverse redenen. Niettemin bevindt de rol van duurzame moleculen in het energiesysteem zich nog in een ontwikkelingsfase, evenals de grootschalige opslag ervan. Hierdoor wordt het onderwerp soms niet als urgent beschouwd, terwijl dringende maatregelen nodig zijn om de klimaatdoelen voor zowel 2030 als 2050 te halen.
De werkgroep voor moleculaire energieopslag heeft het potentieel om aanzienlijk bij te dragen aan de marktontwikkeling en het vergroten van het bewustzijn over moleculaire energieopslag. Dit wordt versterkt door het hoogwaardige netwerk van bedrijven en kennisinstellingen die zich bezighouden met dit vakgebied. Het biedt nu al de gelegenheid om doelen te stellen voor langdurige moleculaire energieopslag, wat op lange termijn de overgang naar duurzame energie bevordert.
Klankbordgroep Beleid
Binnen Energy Storage NL praten leden via de Klankbordgroep Beleid mee over onze belangenbehartiging. De klankbordgroep heeft als voornaamste doel om de afstemming tussen ESNL en public affairs adviseurs of belangenbehartigers van lidbedrijven te versterken, waar inhoudelijke discussies in de andere werkgroepen plaatsvinden. Daarnaast is de klankbordgroep een belangrijk platform voor het ophalen van input op position papers en brieven gericht aan Tweede Kamerleden of ministeries.
De klankbordgroep bestaat uit vertegenwoordigers van lidbedrijven van Energy Storage NL, waarbij gestreefd wordt naar een evenwichtige vertegenwoordiging van diverse sectoren en organisaties binnen de branche. De leden hebben ervaring op het gebied van public affairs, beleidsbeïnvloeding en affiniteit met de doelen van ESNL.
Het is mogelijk om je aan te melden via info@energystoragenl.nl De klankbordgroep komt ongeveer twee keer per jaar samen, rekening houdend met de dynamiek van het beleidslandschap. Daarnaast wordt de klankbordgroep geconsulteerd op basis van actualiteiten en de beleidsmonitor.