ESNL-deelnemer Giga Storage heeft gisteren het allereerste tijdsduurgebonden aansluit- en transportovereenkomst (ook wel ATR-85 genoemd) afgesloten. De overeenkomst maakt het mogelijk voor de batterijontwikkelaar om het batterijproject ‘GIGA Leopard’ met een vermogen van 300 MW en opslagcapaciteit van tot 1,200 MWh, in Delfzijl op het TenneT-net aan te sluiten. De ATR-85 is in samenspraak met Energy Storage NL, toezichthouder ACM en TenneT vorig jaar ontwikkeld onder het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN).
Goedkeuring ATR-85
Als aanvulling op het huidige vaste transportrecht gaf de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in 2024 groen licht voor tijdsduurgebonden en tijdsblokgebonden contracten. Tijdsduurgebonden contracten maken aansluitingen van grootverbruikers op het elektriciteitsnet mogelijk, waarbij de aansluiting minimaal 85% van de tijd beschikbaar is. Dit type contract is alleen voor grootzakelijke klanten van TenneT. Zij betalen een gereduceerd transporttarief – waarbij gemiddeld zo’n 65% korting op de transporttarieven mogelijk is – en maken daarbij mogelijk ruimte voor andere partijen op de wachtlijst. Deze nieuwe contractvormen zijn met name interessant voor bedrijven zonder 24/7 bedrijfsprocessen en worden door de netbeheerders aangeboden als alternatief voor het bestaande, vaste transportrecht.
Energy Storage NL: ATR-85 is een eerste grote stap voor de opslagsector
Energy Storage NL heeft vorig jaar zomer samen met de ACM en TenneT verschillende mogelijke contractvormen voor energieopslag uit ontwikkeld. Daarbij was het de bedoeling om vooral te kijken of een korting op de transporttarieven voor energieopslag mogelijk is, terwijl ook de stabiliteit op het elektriciteitsnet wordt gegarandeerd. Vanuit deze samenwerking is de ATR-85 ontstaan.
Volgens Energy Storage NL vormt de ATR-85 een eerste grote stap voor een verdere inpassing van batterijen in het energiesysteem. Wel ziet de brancheorganisatie dat er nog steeds een ongelijk speelveld bestaat met de (gedeeltelijke) vrijstelling op de transporttarieven voor batterijen in bijvoorbeeld België en Duitsland. Energy Storage NL ziet daarom de aankondiging van Giga Storage als goed nieuws en de bevestiging dat deze contractvorm nieuwe mogelijkheden biedt voor de Nederlandse opslagmarkt. De brancheorganisatie waarschuwt wel dat verschillende opslagpartijen op dit moment hun interesse verleggen in het realiseren van energieopslagprojecten over de grens vanwege hogere kortingen in het buitenland. Dit kan uiteindelijk grote consequenties hebben voor opslagactiviteiten in Nederland en daarmee ook voor de stabiliteit van ons toekomstige energiesysteem.
Energy Storage NL heeft daarom eerder dit jaar samen met onderzoeksbureau Kalavasta onderzoek gedaan naar het effect van de transporttarieven op het realiseren van maatschappelijke meerwaarde die batterijen in het energiesysteem kunnen bieden. Hieruit kwam onder meer naar voren dat batterijen zorgen voor een efficiënter elektriciteitsnet met significantie kostenbesparingen voor de netbeheerders als gevolg. Deze meerwaarde wordt – ondanks de ATR-85 – te niet gedaan door de (stijgende) hoogte van de transporttarieven. Het is daarom dat Energy Storage NL en Kalavasta van mening zijn dat een verdere korting op de transporttarieven overwogen moet worden door de toezichthouder.