Skip to main content

Recent heeft Energy Storage NL gesprekken gevoerd met de Provincies Noord-Holland en Overijssel naar aanleiding van de publicatie van het Actieplan Warmteopslag. Het doel van de gesprekken was de verdere professionalisering en organisatie van de warmteopslagsector. Tijdens deze gesprekken zijn de huidige stand van zaken en de knelpunten in de warmteopslag, met name de collectieve warmteopslag, uitgebreid besproken.

Enkele knelpunten van warmteopslag in Nederland

  • De onbekendheid van warmteopslag zorgt ervoor dat het niet structureel wordt meegenomen in regionale plannen of dat het slechts afzonderlijk wordt bekeken. Dit bemoeilijkt de integratie van warmteopslag aanzienlijk, aangezien er geen holistische benadering wordt gehanteerd.
  • Bij de start van warmteopslagprojecten ligt de volledige verantwoordelijkheid vaak bij de ontwikkelaar. Dit vereist veel technische capaciteit en kapitaal, aangezien er complexe integratiestudies nodig zijn om warmteopslag in het lokale energiesysteem in te passen.
  • Warmteopslag wordt niet beloond in de gebouwde omgeving: In de BENG (NTA8800) wordt warmteopslag niet erkend voor de verbetering van de duurzaamheidsprestaties van een gebouw. De enige maatstaf is euro/kWh, wat een goede maatstaf is, maar niet voor opkomende technologieën. Daarnaast zorgt het gebrek aan systeem denken ervoor dat warmteopslag nauwelijks competitief is. 

ESNL nodigt voor deze gesprekken stakeholders uit die cruciaal zijn voor de kennisoverdracht tussen de sector en beleidsmakers. Heb je ook interesse om bij te dragen aan warmteopslag in Nederland? Meld je dan aan voor de werkgroep Warmteopslag als deelnemer van ESNL. In deze werkgroep worden elk kwartaal de nieuwste beleidsupdates en ledenontwikkelingen gepresenteerd, en kun je input leveren op lopende onderzoeken, zoals het batenonderzoek naar warmteopslag in warmtenetten.