Ruim 270 geïnteresseerden hebben de 3e editie van de Energy Storage Day op de vakbeurs energie bezocht. Het thema van deze editie was ‘Energieopslag en –conversie gamechanger van het klimaatakkoord’. Jillis Raadschelders, voorzitter van Energy Storage NL benadrukte dat thema in zijn opening. In de energietransitie is opslag een essentiële bouwsteen en bovendien is opslag dé groeimarkt. De krachtenbundeling in het platform Energy Storage NL is daarom hard nodig. Stefan Olsthoorn, projectmanager van Energy Storage NL, presenteerde de uitkomsten van de onderhandelingen die door Hans van der Spek aan de tafel elektriciteit zijn gevoerd bij het klimaatakkoord. Koen Broess, van DVN GL, gaf vervolgens een toelichting op het onderzoek dat hij met zijn team heeft uitgevoerd in opdracht van de tafel elektriciteit. Dit onderzoek onderschrijft het belang van opslag en conversie en biedt de onderhandelaars inzichten in de technologische werkpaarden voor flexibiliteit richting 2030.
Ook de rol van energieopslag in de infrastructuur kwam uitgebreid aan bod. Joris Besseling van Tennet presenteerde de visie over flexibiliteit in het energienetwerk die TenneT ontwikkeld heeft. Hierin ziet TenneT een belangrijke rol weggelegd voor energieopslag. Daarom heeft TenneT een online tool ontwikkeld om de business case van verschillende energieopslagtechnologieën door te rekenen. Joris nodigde het publiek uit hier mee aan de slag te gaan. Berenschot heeft een studie uitgevoerd naar de systeemkosten van distributienetwerken met – en zonder – thermische energieopslag. Bert den Ouden van Berenschot presenteerde dat door het toepassen van thermische energieopslag, zoals een Ecovat, de systeemkosten een stuk lager kunnen uitvallen.
Met de groei van de energieopslagmarkt wordt ook investeren in energieopslag steeds interessanter. René Savelsberg van SET Ventures deed uit de doeken welke drijfveren hem deden besluiten te investeren in onder andere Greenflux en Sonnen en welke fondsen SET daarvoor ontwikkeld heeft.
De presentaties werden afgewisseld met pitches van Energy Storage NL-deelnemers. René Geerts van HoCoSto presenteerde de werking van ondergrondse warmteopslag en alle bijkomende mogelijkheden, zoals het bouwen -op het ondergrondse grid- van woningen. Een pilot hiervoor is inmiddels gestart bij de TU Eindhoven. Jiajun Cen van Aquabattery liet het publiek de 100% duurzame ‘blue battery’ op basis van zout en de mogelijke toepassingen hiervan zien. Fokko Mulder, professor aan TU Delft, pitchte de Battolyser. Deze nikkel-ijzer batterij kan naast stroom opslaan, ook waterstof produceren. Huub Lavooij van Delta21 deed een oproep aan het publiek om te participeren in het delta 21 project. Dit plan, dat een groot artificieel meer behelst, heeft een drieledige ambitie (waterveiligheid, energieopslag en natuurherstel). Marcel Didden van Engie en Margien Storm van Leeuwen van Bredenoord presenteerde een mooi voorbeeld van samenwerking tussen twee Energy Storage NL-deelnemers. De Big Battery Box van Bredenoord wordt namelijk door Engie ingezet om op de frequentiemarkt van TenneT te handelen.
Stefan Olsthoorn sloot de conferentie af met een call-to-action vanuit Energy Storage NL. De toenemende groei van energieopslagsystemen in de gebouwde omgeving gaan samen met vraagstukken over zowel veiligheid als inpassing van energieopslag in de leefomgeving. Energy Storage NL wil voorkomen dat er verschillende richtlijnen gaan ontstaan en gaat een coördinerende rol spelen tussen alle initiatieven. Energieopslag en de energietransitie zijn gebaat bij correcte en nationale richtlijnen die de veiligheid van energieopslagsystemen waarborgt, maar tegelijk de groei van de markt niet afremt.
Bekijk hieronder de compilatie van Energy Storage Day | edit door Elsemieke Willems