Skip to main content

Woensdag 11 oktober 2017
14.00 – 16.00 uur Hertogzaal
Vakbeurs Energie, Brabanthallen Den Bosch

 

De markt voor energieopslag is volop in beweging. Aan alle kanten zet de exponentiële groei door. Zowel opslag achter de meter als bulkstorage ontwikkelen zich nu razendsnel. In Nederland zijn dit jaar veel nieuwe projecten gerealiseerd of in ontwikkeling genomen en het einde is voorlopig niet in zicht. Op de Energy Storage Day 2017 krijgt u de meest recente feiten, inzichten en verwachtingen van experts en presenteren we concrete projecten met innovatieve technologie.

Het programma omvat de volgende onderdelen:

14.00 Aanvang en welkom

14.05 Headlines: Energy Storage groeit exponentieel!
Energy Storage NL, het platform van technologie-, energie-, netwerk- en kennisbedrijven in de energieopslag, groeit snel dankzij een indrukwekkend programma aan activiteiten en projecten. Ook de sector groeit met double-digit cijfers. Overnames zijn aan de orde van de dag. Opslag is dé groeimarkt van de energietransitie.
Spreker: Jillis Raadschelders – voorzitter Energy Storage NL

14.20 Actueel: online overzicht energieopslagprojecten in Nederland
Op de website van Energy Storage NL is vanaf vandaag een actueel overzicht te vinden van de belangrijkste energieopslagprojecten in Nederland. Zowel geplande als gerealiseerde projecten zijn hier te vinden. Een kijkje in de keuken van de Nederlandse opslagprojecten.
Spreker: Stefan Olsthoorn – projectmanager Energy Storage NL

14.30 Visie: grootschalige seizoensopslag van energie
Hoe komen we na 2020 de winter door als er onvoldoende wind- en zonne-energie is? Daarvoor is grootschalige opslag (bulk storage) nodig. Energy Storage NL en NLingenieurs presenteren hun visie om deze uitdaging aan te gaan.
Spreker: Hans van der Spek – bestuur Energy Storage NL

14.45 Korte technologiepitches
EnergyStock: eerste pilot in Nederland met grootschalige waterstofopslag.
Time Shift Energy Storage: business case van hergebruik van EV-batterijen.

15.00 Business: nieuwe verdienmodellen voor opslag
Door de veranderingen in ons energiesysteem komen er steeds meer mogelijkheden om met opslag van energie geld te verdienen. In dit programmaonderdeel besteden we aandacht aan de kansen, randvoorwaarden en barrières alsmede recente bevindingen uit de WindStock-studie.
Spreker: Koen Broess – Innovation Consultant DNV GL

15.15 Projecten: mega-batterij voor Jaarbeurs
Laadpaalontwikkelaar LomboXnet, Jaarbeurs Utrecht, netbeheerder Stedin en energieleverancier Scholt Energy investeren gezamenlijk voor 1 miljoen euro in een mega-accu die stroom uit zonnecellen opvangt en beschikbaar stelt voor elektrische auto’s. Hierdoor kunnen auto’s in korte tijd hun batterij opladen met zonnestroom, ook als de zon al onder is. Met een capaciteit van 1,5 megawattuur is dit genoeg om zeker vijftig keer een gangbare elektrische auto op te laden, of twintig keer een elektrische Tesla.
Spreker: Robin Berg – Eigenaar Lomboxnet

15.30 Korte technologiepitches
Recoy: simulatiesoftware voor optimale flexibiliteit.
Jules Energy: windbatterij levert voordeel voor windmolenpark.

15.45 Projecten: Tata Steel bespaart CO2 met hoge temperatuur opslag
Tata Steel ontwikkelt in IJmuiden een ‘lighthouse project’ voor de thermische opslag van hoge temperatuur restwarmte voor gebruik in andere delen van het proces. Met dit project na Tata de CO2 uitstoot besparen van 90.000 auto’s.
Opslag van thermische energie op hoge temperaturen en met hoge vermogens is zeer innovatief en is voor veel procesindustrieën een kans om hun energieverbruik te reduceren.
Spreker: Gerard Jägers – Program Manager Energy Efficiency Tata Steel IJmuiden

16.00 Netwerkborrel op Energy Storage Paviljoen
Aansluitend netwerkborrel op het Energy Storage Paviljoen op stand nummer 06.D.029.

Je kunt je hier aanmelden voor de Energy Storage Day 2017.

Leave a Reply