Skip to main content

De Europese energieopslagkoepel EASE heeft samen met Delta-ee de jaarlijkse monitor voor de energieopslagmarkt gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de markt voor energieopslag in 2018 met 75% groeide tot 1470MWh. Het rapport, EMMES 3.0 getiteld, laat zien dat 2018 echt een piekjaar was en voorspelt daarom ook dat de groei in 2019 weliswaar doorzet, maar in een lager tempo dan in 2018.

EMMES 3.0 laat verder zien dat:

  • De groei van de markt in 2018 overtrof alle verwachtingen en was hoger dan 2016 en 2017.
  • Nieuwe netgekoppelde (‘voor de meter’) projecten in het Verenigd Koninkrijk hebben sterk bijgedragen aan de groei in 2018.
  • De markt voor ‘achter de meter’ systemen ontwikkelt zich positief in Europa. Er zijn nog sterkte groeikansen voor energieopslag in de industriële, zakelijke en de particuliere markt in Spanje, Scandinavië en Centraal- en Oost-Europa.
  • De groei zal doorzetten in 2019 en 2020, maar wel in een lager tempo. Sommige markten voor netgekoppelde systemen beginnen tijdelijke verzadigd te worden en de Duitse consumentenmarkt bereikt een volwassen status.
  • Echter, de politieke onderhandelingen over het “Clean Energy for All Europeans” pakket (CEP) werden afgerond in december 2018. Het nieuwe marktontwerp voor de elektriciteitsmarkt moet in de komende 18 maanden worden omgezet naar wetgeving in de EU lidstaten. Dit heeft waarschijnlijk een positieve impact op de markt voor energieopslag in Europa.
  • Laadinfrastructuur voor elektrische mobiliteit is een significante nieuw toepassingsgebied voor energieopslag.

Meer informatie over het rapport, en hoe je dit kunt aanschaffen, vind je op de website van EASE.

Leave a Reply