Skip to main content

Op 11 mei 2016 waren de leden van FME / Energy Storage NL te gast bij Norton Rose Fulbright. Het accent van de bijeenkomst lag op de noodzakelijke wijzigingen in wet- en regelgeving om de waarde van energieopslag maximaal te benutten voor het energiesysteem van de toekomst. Omdat opslag nog geen duidelijke plek heeft in de bestaande wet- en regelgeving, loopt de opslagsector aan tegen zaken als dubbele belastingheffing en verkeerde prikkels in de tariefsystematiek van de netaansluiting. Dit maakt de business case lastiger en zorgt ervoor dat de diensten die opslag aan het netwerk leveren, nog niet optimaal benut kunnen worden.

Gastheer Matthijs van Leeuwen van Norton Rose zette uiteen welke belemmeringen er zoal zijn. Daarnaast gaf hij inzicht in de belangrijkste juridische en commerciële aspecten die een rol spelen bij de financiering van energieopslagprojecten.

Aansluitend introduceerde Pol van der Linde van ETPA het nieuwe handelsplatform voor energieflexibiliteit. Belangrijkste doorbraak van ETPA is dat het een volledig liquide markt wil bereiken door lage transactiekosten. Die opzet lijkt geslaagd. Een goed en goedkoop handelsplatform is een essentiële voorwaarde om de business case voor (kleinere) energieopslag rendabel te krijgen.

Aansluitend presenteerde de nieuwe Vice President van AES Netherlands, Paul McCusker, hun eerste ervaringen met hun 10 megawatt commerciële opslag in Zeeland. Het systeem voorziet in primaire reserve voor Tennet maar kan meerdere diensten leveren. Ook AES heeft te kampen met hinderlijke wet- en regelgeving die hun business case negatief beïnvloedt.

Haike van der Vegte (DNV GL) en Hans van der Spek (FME) presenteerden de voortgang van het Nationale Actieplan Energieopslag. Dit plan zal rond de zomer het licht zien en leden kunnen hun inbreng leveren in de totstandkoming ervan.

Tot slot was er een korte update over de Energy Storage Global Conference die op 27, 28 en 29 september in Brussel zal worden gehouden. Via ESNL wordt de Nederlandse inbreng gecoördineerd en leden krijgen een fikse korting op hun deelname.

Na afloop werd de borrel aangeboden door Norton Rose en genoten alle aanwezigen van een prachtig uitzicht over Amsterdam en de Amstel.

De presentaties van deze middag zijn voor leden te downloaden in de ledensectie (login vereist) van de ESNL-website.

Leave a Reply