Skip to main content

Ook tijdens het reces staat energieopslag hoog op de politieke agenda. Twee Tweede Kamerleden hebben in de afgelopen week werkbezoeken afgelegd aan Energy Storage NL deelnemers. Tom van der Lee (GroenLinks) bracht een bezoek aan het energieopslagsysteem van Eaton in de Johan Cruijff Arena. Agnes Mulder (CDA) werd ontvangen door Ecovat op de productielocatie in Oss.

Tijdens het werkbezoek aan de Johan Cruijff Arena, dat in samenwerking met de Fedet is georganiseerd, werd er met Van der Lee gesproken over de opschaling van energieopslagtechnologie en de rol die de elektrotechnische sector speelt in de energietransitie. Matty Hummelink, algemeen directeur bij Eaton, adresseerde de problemen die er nog zijn in de business case van energieopslag, zoals de dubbele energiebelasting. Van der Lee heeft eind 2018 een motie ingediend over deze problematiek en was erg geïnteresseerd in de reactie van Eaton, Fedet en Energy Storage NL op de brief die staatsecretaris Snel onlangs als antwoord op deze motie naar de Tweede Kamer stuurde.

Agnes Mulder werd op haar bezoek vergezeld door Tjisse Stelpstra, gedeputeerde klimaat en energie van de provincie Groningen. ESNL-bestuurslid Aris de Groot leidde hun samen rond door de recent geopende productielocatie waarin de prefab betonnen elementen van het Ecovat geproduceerd worden. De Groot gaf een toelichting op de verdere doorontwikkeling van het Ecovat en de daarvoor benodigde financiering. Daarnaast is ook gesproken over draagvlak onder de bevolking en de kansen van warmteopslag in de industrie.

Energy Storage NL kijkt terug op twee zeer geslaagde bezoeken. Voor de opschaling van energieopslagtechnologie moeten nog veel barrières in wet- en regelgeving geslecht worden. Dit soort bezoeken zijn daarom essentieel om politici hier goed over te kunnen informeren. Hartelijk dank aan Tom van der Lee, Agnes Mulder en Tjisse Stelpstra.

Leave a Reply