Skip to main content

Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden gaan intensiever samenwerken aan innovatieve batterijtechnologie. Onderzoek en ontwikkeling op dit gebied draagt bij aan een sterke mobiliteitssector en aan het mogelijk maken van (grootschalige) energieopslag voor een flexibeler energiesysteem.

Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) en de Duitse staatssecretaris Sabine Döring (Onderwijs en Onderzoek) hebben op dinsdag 18 april de intentieovereenkomst ondertekend op de Hannover Messe, de grootste technologische industriebeurs ter wereld.

Recycling en vernieuwing van de volgende generatie batterijen
De overeenkomst bevestigd een meer publiek-private samenwerking tussen Nederlandse en Duitse bedrijven, kennisinstellingen en overheden voor de volgende generatie batterijen die minder kritieke grondstoffen zoals lithium bevatten. Ook hebben beide landen de intentie uitgesproken om meer recycling in deze sector mogelijk te maken en nieuwe componenten voor batterijceltechnologie te onderzoeken en te ontwikkelen. Zo kunnen beide landen op economisch en wetenschappelijk gebied voorop blijven lopen. Eerdere afspraken zijn in 2021 hierover gemaakt via het Duits-Nederlandse Innovatie- en Technologiepact.

Reactie ESNL
Energy Storage NL laat weten erg blij met deze samenwerking tussen Nederland en Duitsland ten behoeve van innovatieve batterijtechnologie. ESNL moedigt de ontwikkeling van de nieuwe generatie batterijtechnologie en het opschalen van duurzame en circulaire batterijtechnologie en productieprocessen aan. Evenals de versterking van de Nederlandse internationale positionering door middel van deze samenwerking.